6.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Sraman čin: U Bratuncu sinoć organiziran skup podrške Ratku Mladiću

POVEZANE VIJESTI

“Odzvonilo” nesavjesnim vozačima u BiH: Parlament sutra glasa o novim kaznama zbog opasne vožnje

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH je razmatranje inicijative Edite Đapo (SBB) za izmjenu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH

Džaferović-Nderitu: Veliki problem negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca

Razgovarano je o pravosnažnoj presudi Haaškog tribunala Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene širom Bosne i Hercegovine.

Semir Efendić nezadovoljan odlukom Vlade FBiH o gradnji autoputa kroz grad

"Dok se svugdje u svijetu zaobilaznice prave oko gradova ovo je jedini slučaj gdje se želi autoput - brza cesta graditi kroz sam grad", rekao je on.

Eksperimentalni koncert u Sarajevu: Donosimo sva pravila i procedure

I glavni grad BiH, nakon 18 mjeseci, organizovat će eksperimentalni koncert pred 1.000 gledalaca.
- Advertisement -

U Bratuncu je sinoć održana projekcija filma u kojem se “slavi” lik i djelo ratnog zločinca Ratka Mladića. Projekciju je organizvalo Udruženje “Istočna alternativa” i to u mjestu gdje su počinjeni najstrašniji zločini pod komandom Mladića. Po gradu su bili obljepljeni i plakati sa likom Mladića na kojima piše “Genocida nije bilo” i “Bog te poživio i zdrav nam bio”.

Projekciju su organizovali, kako su kazali, “u znak podrške i zahvalnosti srpskom generalu, heroju i ratnom komandantu Vojske Republike Srpske”.

- Advertisement -

Kako je objavio BIRN, porjekcija je počela podizanjem tri prsta i uzvicima “Živjela RS, živio Ratko Mladić”.

Projekciji prisustvovalo desetak članova ovog udruženja. Uslijedile su brojne reakcije građana. Reagovala je i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

“Sramotan prikaz ‘Veličanja genocida’ uoči konačne presude Haškog tribunala za “Krvnika Bosne”. Na istom području se dogodio jedan od najgroznijih zločina za koje je čovječanstvo znalo”, napisala je Turković.

Podsjetimo, danas će u Hagu biti izrečena drugostepena – konačna presuda Ratku Mladiću. Tereti se za najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini (1992-1995.), uključujući i genocid. Prvostepeno je osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

- Advertisement -

Drugostepenu i konačnu presudu će, kako je iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) najavljeno, izreći sudije Žalbenog vijeća – Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani sudija Mustapha El Baaj.

Optužnica Haškog tužilaštva Ratka Mladića kao jednog od ključnih aktera udruženih zločinačkih poduhvata (UZP) u BiH, između ostalog, tereti za namjeru trajnog uklanjanja/progona Bošnjaka, bosanskih Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva s velikih dijelova Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
Izvor:N1

PODJELI: