Pala prodaja janjadi uoči 1. maja: "Možeš ti cijeniti koliko hoćeš, ali koliko ćeš prodati…"

Pala prodaja janjadi uoči 1. maja: "Možeš ti cijeniti koliko hoćeš, ali koliko ćeš prodati…"

Je li skuplje meso, aktuelno je pitanje pred prvomajska okupljanja i tradionalni roštilj. Mnogima je luksuz, te su i količine koje su kupuju manje, a trpeza skromnija.

Na imanju porodice Halilagić, nadomak Bihaća, nema odmora. Poljoprivredna sezona je uveliko počela, potrebno je osigurati hranu za mnogobrojna grla. Halilagići se tradicionalno bave stočarstvom uključujući i ovčarstvo. Nadali su se da će im prvomajski praznici donijeti zaradu, no posljednih godina prodaja jagnjadi značajno je opala.”

“Situacija ove godine u odnosu ranijih godina je da je rezervacija 95 posto manja. Nije to više kao što je nekad bilo, sva su poskupljenja učinila svoje”, ističe poljoprivrenik Haris Halilagić.

Visoke cijene mesa

Visoke cijene mesa, ali i odlazak građana koji su u velikom broju napustili područje USK i danas žive i rade u mnogim evropskim zemljama doprinijelo je da poljoprivrednici imaju manje posla.

“Ti možeš cijeniti koliko hoćeš, niko ti ne brani, a koliko ćeš uspjeti prodati to je sve pred nama”, zaključuje poljoprivrednik Husein Halilagić.

Jeftinije uz roštilj

Mnogi su građani odlučili da im je jeftinije proslaviti uz roštilj. Mesari mogu biti zadovoljni prometom, ali je vidljivo da se količinski kupuje manje. U naselju Ostrožac puno nade polažu u veliku krajišku dijasporu koja će zajedno sa ovdašnjim stanovništvom biti na velikom narodnom zboru koji je ovdje tradicija dugo godina.

“Svakog Prvog maja kod nas ovdje na Ostrožcu obilježava se tradicija, gdje se iskupi par hiljada građana, dijaspora dolazi za praznike i očekujemo veliki promet”, kaže Nedžad Bajrić, vlasnik mesnice.

Šta kažu građani

Reporteri BHRT-a pitali su i građane Bihaća da li će sutra proslaviti Prvi maj, koji smatraju da su cijene visoke, te da mnogi nemaju sredstava.

Sjećanje na prvomajske praznike budi nostalogiju kod mnogih građana na vremena kada su fabrike bile pune radnika. Danas je broj radnika puno manji, posebno u realnom sektoru. Prava radnika također su daleko ispod nekadašnjeg statusa zaposlenih. Ipak, sutra će se problemi i težak život barem nakratko ostaviti po strani, i svako će u skladu sa svojim mogućnostima, u krugu najbližih, praznik obilježiti.

Urednik

Uzivam raditi vijesti. 

Author

Urednik

Uzivam raditi vijesti.