17.2 C
Cazin
Friday, September 18, 2020

Znakovi da ste dobri roditelji

U TRENDU

Ponovo produžen pritvor Fikretu Abdiću

Općinski načelnik će putem advokata iskoristiti pouku o pravnom lijeku i predviđenom roku od 3 dana uložiti žalbu na predmetnu odluku Kantonalnog suda u Bihaću.

Tragedija u Zavidovićima: Smrtno stradala 13-godišnja djevojčica

Trinaestogodišnja djevojčica smrtno je stradala u nesreći koja se desila sinoć u Zavidovićima.

Roditelji se danas često pitaju da li dobro vaspitavaju svoju djecu. Klinički psiholog, Nadin van der Linden, otkirva znakove dobrih roditelja.

Dijete pokazuje različite emocije pred tobom
Ponekad je djetetu jako teško kad se nađe u vrlo emotivnom periodu. Možda vam se ponekad čini da nema potrebe da djete izražava sve svoje emocije pred vama, ali sposobnost djeteta da vam pokaže ljutnju, tugu ili strah je dobar znak jer se osjeća sigurno uz vas. Veoma je zabrinjavajuće kada djete skriva svoja osjećanja pred roditeljima. Često je to znak velikih problema u odnosu. Pokušajte izbjeći da se djete zatvara i ne ometajte izražavanje njegovih osjećanja. Umjesto toga, obratite pažnju i budite zahvalni zbog toga.
Dijete vam dolazi kad se povredi ili suoči sa nekim problemom
Znamo da roditelji rade odličan posao kada im dijete dolazi jer ima određene probleme. To znači da ste osigurali sigurnu luku u koju dijete dolazi kada mu treba pomoć. Dobar način podsticanja ovoga je slušanje problema i širom otvorene ruke bez obzira čini li vam se problem mali ili veliki. Vaš odnos će biti otvoren za komunikaciju o stvarima koje su teške u životu.
Dijete može razgovarati o mislima i osjećajima bez straha
Ovo je pozitivan znak prihvatanja otvorenog i fleksibilnog odnosa. Neki roditelji nesvjesno ograničavaju komunikaciju sa svojim djetetom kroz svoje ponašanje, kao što je prjeterano reagoiranje na misli ili osjećaje koji im se ne sviđaju ili one koje dovode u pitanje njegovo ponašanje kao roditelja. Drugi roditelji su toliko krhki da ih djeca ne žele opteretiti svojim mislima i osjećajima. Možete podržati misli i osjećaje djeteta bez obzira na to ko ste vi. Ako vam je potrebna dodatna podrška, učinite to s odraslom osobom, ali ne sa djetetom.
Vaša povratna informacija nije kritična ili ne označava dijete
Dobri roditelji ne daju kritike o ponašanju i izbjegavaju oznake poput „loš“, zločest“, „pohlepan“ i „lijen“. Ako je vaše dijete pojelo sve čokoladne keksiće prije nego ih je podjelio s drugima, dobra mama će se fokusirati na ponašanje.
Podstičete djetetove interese i talente

VEZANA VIJEST
Sedam sobnih biljaka koje mogu biti opasne za pse i mačke

Razvijanjem interesa i talenata dijete razvija vještine i postiže rezultate. Možete pozitivno angažirati djecu kroz tinejdžerske i rane godine života. Divno je napredovati u nečemu što volite. Ponekad, roditelji upravljaju djetetovim interesom kako bi ispunili svoje snove i potrebe. Kada prisilite dijete da radi nešto zbog ličnih interesa, sve može da propadne, čak i kada izgleda da sve ide dobro. Takvi postupci mogu učiniti da se dijete oseća neuspješno. Isto tako, ako ne uspije, a iza njega je narcistička roditeljska ambicija, djeca nose teret razočaranog roditelja i vlastitog razočaranja.
Stvarate granice kako bi dijete bilo sigurno
Dobri roditelji usmjeravaju ponašanje djeteta postavljanjem granica i ograničenja. Djeca bez granica i pravila često upadaju u nevolju ili su izgubljena. Granice pomažu da se osjećaju voljeno i cjenjeno, čak i ako ponekad ne vole granice. Neki od primjera dobro postavljenih granica su: rutina spavanja i pristojno izražavanje prema članovima porodice.
Ispravljate svoje greške
Biti u stanju popravljati odnos s djetetom znak je dobrog roditelja. Ako vičete, pretjerali ste s reakcijom, vrlo je važno popraviti taj odnos. Razgovor s djetetom može vam pomoći da riješite situaciju, objašnjavajući da i vama treba pomoć oko svojih osjećanja. Iako je vrlo primamljivo tražiti znakove uspješnog roditeljstva u stvarima kao što su: nivo čitanja, jede li zdravu hranu, pobjeđuje li u fudbalu i sl., uspješno roditeljstvo znači pružanje sigurne luke za vaše dijete. To stvara mjesto iz kojeg dijete može napredovati. Sastoji se od trajne veze koja ne zavisi od rezultata, nego od ljubavi, poštovanja i povezanosti. To zapravo znači da si odličan roditelj.

Izvor: AVAZ.BA

Povezane vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
VEZANA VIJEST
Nerazumno radno vrijeme odvuklo nas je od porodice i ubijedilo da je markirano odijelo osnovna jedinica društva

- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Asimu Kamberu izrečene mjere zabrane

Pored navedenog, osumnjičenom Asimu Kamberu zabranjeno je javno istupanje i iznošenje činjenica.

Muškarac se zapalio ispred policijske stanice

U saopćenju se navodi da su policajci ugasili vatru nakon što se muškarac zapalio.