Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Zemlje širom svijeta odale počast princu Phillipu

U Trendu

- Advertisement -

Zastave su spuštene na pola koplja u dvorcu Amalienborg u Kopenhagenu, glavnoj rezidenciji danske kraljevske porodice, kao i u Kraljevskoj palati u Oslu. U međuvremenu su se sve kanadske i australijske zastave vijorile na pola jarbola, kako unutar zemlje, tako i u inostranstvu

Širom svijeta zastave su spuštene na pola koplja u odavanju počasti vojvodi od Edinburgha, a u zemljama diljem Commonwealtha obilježeni su dani žalosti, piše britanski Telegraph.

Zato što nisu mogli prisustvovati sahrani zbog ograničenja koronavirusa, kraljevske porodice i čelnici država odali su počast vojvodi izjavama i poštujući lokalne običaje.

- Advertisement -

Zastave su spuštene na pola koplja u dvorcu Amalienborg u Kopenhagenu, glavnoj rezidenciji danske kraljevske porodice, kao i u Kraljevskoj palati u Oslu. U međuvremenu su se sve kanadske i australijske zastave vijorile na pola jarbola, kako unutar zemlje, tako i u inostranstvu.

Na Instagramu je danska kraljevska porodica objavila slike koje prikazuju vojvodino dansko nasljeđe i obilježja. Rođen kao danski i grčki princ, prije nego što se odrekao titule da bi se oženio kraljicom, odlučio je da na oltar na sahrani, zajedno sa grčkim oznakama, uvrsti Red slona, najvišu dansku čast.

- Advertisement -

Švedski kralj Carl XVI. Gustaf, daleki rođak kraljice, i kraljica Sonja poslali su vijence Kraljevskoj porodici i objavili niz vojvodinih fotografija iz državnih posjeta Švedskoj 1956. i 1983. Vojvoda je proglašen vitezom reda Serafima kralja Gustafa VI Adolfa 23. juna 1954.

Sat vremena u podne oglasilo se jedno zvono u crkvi Riddarholmen u Stokholmu, počivalištu većine švedskih monarha, s vojvodinom fotografijom i štitom Kraljevskog reda Serafima.

Vlada Kanade održala je misu u katedrali Christ Church u Otavi bez prisustva publike zbog ograničenja koronavirusa, s virtualnim počastima i performansima umjesto toga obilježavajući vojvodinu dugogodišnju vezu sa zemljom.

Na Malti, gdje su kraljica i princ Philip živjeli od 1949. do 2001. godine, dok je vojvoda služio na brodu HMS Magpie, dijelu Mediteranske flote kraljevske mornarice, devet topova ispalili su projektile iznad Grand Harbora u glavnom gradu Valletta – po jedan za svaku deceniju njegovog života.

- Advertisement -

Sahrana u Windsoru emitovana je na međunarodnom nivou i na glavnim kanalima. Neki gledaoci u Australiji i na Novom Zelandu, gdje je pogrebna povorka započela između 22 sata i 2 sata ujutro, ostali su budni cijelu noć da bi je gledali.

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
Izvor:N1
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Pomozite sebi: Evo šta ćete učiniti u slučaju u slučaju panike

Napadi panike potječu iz grupe anksioznih poremećaja, a često se javljaju bez ikakvog znaka upozorenja.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar