21.9 C
Cazin
Ponedjeljak, 21 lipnja, 2021

Zaharova: Haški sud je pristrasan prema jednoj strani u sukobu

POVEZANE VIJESTI

Amerika uvela sankcije Bjelorusiji

Bjelorusija je potonula u krizu prošle godine kada su ulični protesti izbili zbog, kako demonstranti tvrde, namještenih predsjedničkih izbora

Putin naredio angažiranje vojske na Krimu

Šojgu je naglasio da su dodatne snage poslate u ugroženu oblast
- Advertisement -

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova oglasila se povodom presude ratnom zločincu Ratku Mladiću te je poručila kako je presuda pokazala da je Haški tribunal pristrasan prema jednoj strani u sukobu.

Zaharova ističe kako osuda Ratka Mladića izgleda licemjerno ukoliko se uzmu u obzir presude hrvatskim, albanskim i bošnjačkim vojnim komandantima.

- Advertisement -

“Presuda protiv Ratka Mladića ponovo je pokazala da je u praksi djelatnost međunarodnih mehanizama za procesuiranje onih koji su odgovorni za zločine tokom građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, pristrasna prema jednoj od strana u sukobu. Osuda Ratka Mladića izgleda licemjerno u kontekstu opravdanja ‘haškom pravdom’ drugih učesnika sukoba tih godina, poput hrvatskog generala Ante Gotovine, kosovskog Albanca Ramuša Haradinaja i bošnjačkog komandanta Nasera Orića”, rekla je Zaharova.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije poručila je da je ignorišući činjenice događaja, Haški tribunal podriva napore stabilizaciji Balkana.

“Karakteristične osobine funkcionisanja Rezidualnog mehanizma i njegovog prethodnika, Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, je ignorisanje činjenica i historijskog konteksta događaja povezanih s raspadom Jugoslavije, podrivanje napora po postkonfliktnoj stabilizaciji i obnavljanju povjerenja na Balkanu”, navodi ona.

Zaharova se osvrnula i na sam proces suđenja te je naglasila kako se tokom trajanja sudskog proces nisu poštovala Miladićeva osnovna prava.

- Advertisement -

“Pored toga, suđenje Ratku Mladiću praćeno je nepoštovanjem njegovih osnovnih prava kao optuženog. Tokom čitavog procesa, advokati i članovi porodice Ratka Mladića borili su se za poštovanje njegovog prava na zdravlje i adekvatnu medicinsku pomoć. Međutim, dopise upućene s tim ciljem sudije su odbacile”, ističe Zaharova te navodi kako pravni zastupnici nisu dobijali potpune informacije o Mladićevom zdravstvenom stanju.

“Nekoliko godina pravni zastupnici generala nisu dobijali potpune i adekvatne medicinske informacije o njegovom zdravlju, a nezavisni, zapravo, ne na papiru, ljekari nisu bili dopušteni da vidi Ratka Mladića. Zahtjevi za privremeno puštanje okrivljenog radi liječenja u Rusiji ili Srbiji, uprkos pruženim državnim garancijama, također su odbijeni”, poručuje Zaharova.

Na kraju, Zaharova je ponovila već ranije poznate stavove Ruske Federacije o ulozi i aktivnostima Haškog tribunala.

- Advertisement -

“Polazimo od toga da Međunarodni rezidualni mehanizam treba da što prije završi svoje aktivnosti koje se tiču bivše Jugoslavije kako bi se ova sramotna stranica u historiji međunarodnog prava što prije okrenula”, zaključila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Advertisement -
Izvor:Klix

PODJELI: