6.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Za oporavak ekonomije BiH će dobiti 300 miliona eura od MMF-a

POVEZANE VIJESTI

“Odzvonilo” nesavjesnim vozačima u BiH: Parlament sutra glasa o novim kaznama zbog opasne vožnje

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH je razmatranje inicijative Edite Đapo (SBB) za izmjenu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH

Džaferović-Nderitu: Veliki problem negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca

Razgovarano je o pravosnažnoj presudi Haaškog tribunala Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene širom Bosne i Hercegovine.

Semir Efendić nezadovoljan odlukom Vlade FBiH o gradnji autoputa kroz grad

"Dok se svugdje u svijetu zaobilaznice prave oko gradova ovo je jedini slučaj gdje se želi autoput - brza cesta graditi kroz sam grad", rekao je on.

Eksperimentalni koncert u Sarajevu: Donosimo sva pravila i procedure

I glavni grad BiH, nakon 18 mjeseci, organizovat će eksperimentalni koncert pred 1.000 gledalaca.
- Advertisement -

Međunarodni monetarni fond za sve zemlje članice izdvojio je 650 milijardi američkih dolara generalne SDR alokacije i to za podršku rezervama i likvidnosti tih zemalja. Za Bosnu i Hercegovinu planirana su sredstva od oko 300 miliona eura.

 

Alokacija će, kako je za Klix.ba potvrdio Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini, pomoći zemljama članicama da dobiju sredstva za podupiranje rezervi ili kupovinu vakcina i podršku ekonomskom razvoju. Zvanični prijedlog je, kazao je, trenutno u fazi pripremanja i mogao bi postati efektivan kasnije ove godine, možda čak i krajem augusta.

- Advertisement -

“Treba imati na umu da su ovo vanredne mjere usmjerene na jačanje otpornosti globalne ekonomije u vrijeme jedne ovako nepredviđene krize. Sve zemlje članice MMF-a će imati koristi od ove alokacije, ne samo Bosna i Hercegovine. Kako je naša direktorica Kristina Georgieva kazala, do globalnog ekonomskog oporavka ne može se doći ukoliko se ne okonča trenutna zdravstvena kriza. Posljednja SDR alokacija doznačena je zemljama članicama 2009. godine za vrijeme globalne finansijske krize”, istakao je Jewell.

Predstavnici MMF-a ranije su insistirali na tome da BiH mora da provede određene reforme ako želi da dobije novac, međutim reforme se nisu desile, a novac će biti izdvojen za našu zemlju.

“U vezi sa mogućnosti novog programa sa MMF-om naša politika se nije promijenila. Svaki novi program će uključivati neophodne reforme koje su od ključnog značaja za jačanje jedinstvenog ekonomskog prostora, unapređenje upravljanja i izgradnje otpornije i inkuzivnije ekonomije za svijet nakon pandemije. Mi ćemo i dalje istraživati da li su vlasti opredijeljene za ove reforme”, poručio je Jewell.

- Advertisement -

- Advertisement -

PODJELI: