Srijeda, 14 travnja, 2021

Vučić: Beograd je spreman na dijalog sa Prištinom, ali svi dogovori se moraju poštovati

U Trendu

- Advertisement -

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak nakon Prištine je doputovao u Srbiju na dvodnevnu posjetu te se tom prilikom susreo s predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Vučić i Lajčak su se obratili i na konferenciji za medije prilikom čega je predsjednik Srbije kazao da ako neko misli da je moguće da postoji “neko ko će udariti Srbiju čekićem u glavu i kazati morate da priznate nezavisno Kosovo, to se neće dogoditi”.

“Ja ne moram da psujem, vičem, pravim štoseve, dovoljno je da vam to kažem na ozbiljan način. Ako misle da će nečija batina da im stvori državu, a da će Srbija da to prihvati, plašim se da je to račun bez krčmara. Lajčak je svedok da sam jedno 10 puta prekinuo albanske predstavnike u Briselu, gotovo na ivici incidenta, zbog papagajskog ponavljanja o međusobnom priznanju. A onda sam dobio to u čestitki Bidena”, naglasio je Vučić.

- Advertisement -

Lajčak je naveo da mu je ovo treća posjeta Beoogradu te da je zadnja bila prije pet mjeseci te da bi volio da ona bude češća, ali da to nije moguće zbog pandemije.

“Posjetu regionu sam započeo posjetom Prištini. Bilo mi je značajno da dođem neposredno poslije izbor. Dijalog je ključan za obje strane kako bi napredovali na evropskom putu. Status quo nije dobar ni za koga”, dodao je Lajčak.

- Advertisement -

Istakao je da EU očekuje da obje strane provedu sve što je u procesu dijaloga postignuto u posljednjih 10 godina.

“Države članice očekuju da se dijalog nastavi konstruktivno i u dobroj vjeri. Nemamo interes da održavamo status quo. EU ima dobru historiju odnosa sa SAD-om te se sada vraća saradnji sa tom državom”, kazao je.

Nakon susreta, Vučić se oglasio na Instagramu navodeći da je razgovor bio dobar i sadržajan te da ga je upoznao sa najvažnijim stvarima iz njegovih razgovora koje je imao u Prištini.

- Advertisement -

“Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak dijaloga u svakom trenutku kada bude pozvana u Brisel. Srbija podržava aktivnosti i namjere Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rješenja koje bi značilo nezadovoljstvo za obje strane, ali bez ultimatuma i nametanja rješenja Srbija u dobroj mjeri učestvuje u pregovorima i razgovorima, ali u želji da postoji razumijevanje i za njene interese”, istakao je Vučić.

Naglasio je da u skladu s tim, kompromisni dogovor znači nikome sve, a svakome dovoljno.
“Srbija ne postavlja nikakve rokove za dijalog. Naš zaključak je da će Srbija insistirati na potpunom provođenju dosadašnjih sporazuma. To znači i formiranje zajednice srpskih općina i sve što je bilo ispunjeno, a bilo je obavezno. Srbija je sve svoje obaveze ispunila”, naglasio je.

 

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
Izvor:Klix
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Ministarstvo zdravstva RS-a: Odbacili smo ponudu za nabavku vakcina firme “Doctors365”

Tačno je da je ministarstvo poslalo pismo namjere koje nije obavezujuće nakon što su dobili ponudu od ove firme
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar