Saturday, January 16, 2021

Vlada FBiH usvojila plan vakcinisanja

U Trendu

Oteli i silovali invalida u podrumu, dvojica zlostavljača umrla, trećem će se suđenje iz Orašja seli u Tuzlu

U potresnoj ispovijesti koju je supruga žrtve ranije dala navela je da njen suprug i dalje doživljava strahote, te da mu je život iz korjena poremećen.

Migranti u Velikoj Kladuši spasili ženu od utapanja

U naselju Polje, nadomak Velike Kladuše, grupa migranata je jučer u podnevnim satima izvukla jednu žensku osobu iz rijeke Kladušnice i tako su je spasili od utapanja.

Vlada Federacije BiH (FBiH) usvojila je danas plan vakcinisanja protiv kovida 19, prema kojem su prioriteti zdravstveni radnici, zaposleni i lica u staračkim domovima, te zdrave osobe od 16 do 64 godine koje rade u javnim službama.

 
Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH zaduženi su da, svako u okviru svojih nadležnosti, u odnosu na epidemiološku situaciju, na osnovu novih naučnih saznanja o vakcini, te u zavisnosti od promjene drugih uslova od kojih zavisi sprovođenje vakcinisanja, revidiraju plan, saopšteno je iz Vlade FBiH.

U saopštenju se navodi da se prema usvojenom planu vakcina nabavlja kroz “Kovaks” mehanizam, te EU mehanizam, kao i da je za nabavku vakcina kroz “Kovaks” mehanizam iz budžeta FBiH 2020. godine izdvojeno 13.689.538 KM.

Budžetom FBiH za 2021. godinu predviđeno je 12 miliona KM za nabavku vakcine, te i dva miliona KM za preduzimanje mjera suzbijanja virusa korona, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH dala je dozvolu vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva za uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera u skladu sa procjenom epidemiološke situacije.

Vlada FBiH donijela je danas odluku da će u Fond solidarnosti FBiH u 2021. godini biti izdvajano 10,2 odsto od ukupnih prihoda ostvarenih na osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je na današnjoj sjednici donesen program javnih investicija FBiH za period od 2021. do 2023. godine za projekte čija je ukupna vrijednost 15.365,59 KM.

Vlada FBiH predložila je da Savjet ministara zaduži Ministarstvo civilnih poslova da pokrene procedure radi usvajanja izmjena i dopuna člana 14 Zakona o državljanstvu BiH, na način da se za odricanje ili prestanak ranije stečenog državljanstva neće tražiti za bivše državljane BiH prilikom zahtjeva za ponovno sticanje državljanstva, ukoliko bivši državljani imaju državljanstvo države koja je u međuvremenu liberalizovala svoje zakone o državljanstvu i dozvoljava dvojno državljanstvo, navodi se u saopštenju.

Federalna vlada predlaže i da Savjet ministara zaduži Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara da preduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti radi zaključivanja bilateralnih sporazuma o dvojnom državljanstvu sa državama u kojima živi najveći broj bivših državljana BiH.

Podjeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

U Federaciji BiH vakcina će biti besplatna, vakcinisanje dobrovoljno

Primarni plan je, kazao je Pehar, smanjiti morbiditet i mortalitet koji se može dovesti u vezu sa Covidom-19
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar