Četvrtak, 4 ožujka, 2021

Velika Kladuša danas slavi svoj dan: Grad krajiških junaka Muje i Halila Hrnjice

U Trendu

Potvrđena presuda graničnom policajcu zbog primanja mita od 20 eura

Nikontović je prvostepenom presudom Suda BiH proglašen krivim za krivično djelo primanje dara

Slovenski srednjoškolci vraćaju se u škole, a kreće i masovno cijepljenje

Do sada su nastavu u školama imali samo srednjoškolci završnih razreda radi pripreme za maturu.
- Advertisement -

23. februar obilježava se kao Dan općine Velika Kladuša, a zbog pandemije koronavirusa, ovogodišnji Program je znatno manjeg sadržaja u odnosu na ranije godine, te su svi učesnici obavezni da se pridržavaju epidemioloških mjera shodno preporukama kriznog štaba.

Područje Velike Kladuše, zbog svog izuzetnog položaja i povoljnih prirodno-geografskih osobina, bilo je naseljeno već u davnoj prošlosti (paleolitiku), što nedvojbeno potvrđuju mnogobrojni kulturno-historijski spomenici koje su iza sebe ostavili: ilirsko pleme Japodi, Rimljani, Avari, Slaveni i drugi narodi koji su naseljavali ove prostore. Iako se tragovi života i rada ljudi nalaze na ovim prostorima još iz Rimskog doba, najstariji pisani dokument o Velikoj Kladuši potječe od 30. oktobra 1280. godine, kada je pripadala hrvatskim knezovima Blagajskim Babonjicima. Prema historijskim zapisima, grad Velika Kladuša (Cladussa) je utvrđen još u vrijeme čestih osmanlijskih provala u ovaj kraj.

VK

- Advertisement -

Zanimljiva su narodna predanja o postanku i imenima okolnih mjesta velikokladuške općine. Za Kladušu kažu da je dobila ime po svom prvom gospodaru Kladaru. Ostaci srednjovjekovnih gradova iz 1450. godine svjedoče i danas o davnim vremenima u Podzvizdu, što ga sagradi gospodarica Marija Zvijezda, u Vrnograču, što ga ozida kneginjica Vrana, najmlađa kćerka bogataša Dobriše, te u Todorovu koje od 1560. godine prestade da postoji kao Novigrad, i dobi ime Todor Grad, a onda i Todorovo kako se i danas zove. Jedan od najvrednijih spomenika kulture, pronađen na području Velike Kladuše je zlatna naušnica okrenutog piramidalnog oblika s početka VII stoljeća.

- Advertisement -

Značajno je pomenuti da je, prilikom okupacije Bosne i Hercegovine od strane Austro-ugarske monarhije, Kladuša sa okolinom pružala najduži otpor. U toku Drugog svjetskog rata prvi put je oslobođena 23. februara 1942. godine, koji datum se obilježava kao Dan općine Velika Kladuša. Nakon završetka Drugog svjetskog rata ovaj kraj je bio dugo nerazvijen. Tek je ranih 80-ih godina prošlog vijeka općina Velika Kladuša ostvarila najveći privredni procvat u historiji svoga postojanja, ali fantastičan razvoj zaustavlja poznata „afera Agrokomerc“ 1987. godine koja je, pored političkih i ratnih dešavanja krajem 20. stoljeća ostavila teško savladive posljedice na društveno-ekonomski razvoj općine Velika Kladuša.

Dugotrajne borbe kroz historiju između Istoka i Zapada na ovim prostorima stvarale su hrabre, gorde i ponosite ljude, čije su osobine utkane u legende o Muji i Halilu Hrnjici, koji predstavljaju sinonim za stanovnike Velike Kladuše.

MUJO
Mujo Hrnjica u svojim podvizima; Ilustracija: Facebook

Ovogodišnji program obilježavanja 23. februara prilagođen je zbog koronavirusa. Nakon održanog karate turnira, koji simbolično najavljuje početak raznih prigodnih manifestacija povodom ovog značajnog datuma, u ponedjeljak, 22. februara s početkom u 18:00 sati u Općinskoj vijećnici održana je manifestacija „Izbor sportiste godine općine Velika Kladuša za 2020. godinu“. Za danas, 23. februara, u parku ORB „7 Sekretara SKOJ-a“ predviđeno je polaganje vijenaca na centralnom spomen obilježju Narodnooslobodilačkog rata u 09:30 sati, nakon čega će u Vijećnici s početkom u 10:00 sati biti održana Svečana sjednica Općinskog vijeća.

Redakcija portala mojcazin.ba ovom prilikama svim Klaušankama i Kladušanima želi sretan Dan općine.

Podjeli s prijateljima
 • 30
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  30
  Shares

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Vraćeni ukradeni šljem i oklop u Luvr poslije 38 godina

U pariski muzej Luvr vraćeno je srednjevjekovno oruđe iz perioda renesanse u Italiji, koji su ukradeni prije 38 godina.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 • 30
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  30
  Shares

Ostavite komentar