13.6 C
Cazin
Srijeda, 16 lipnja, 2021

Ukupno sedam Srba u Hagu je osuđeno na doživotnu robiju

POVEZANE VIJESTI

- Advertisement -

Presuda kojom je bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, sedma je takva presuda dosuđena za 28 godina postojanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osnovan je od strane UN maja 1993. godine, kako bi se bavio ratnim zločinima počinjeni tokom raspada Jugoslavije devedesetih godina.

- Advertisement -

Tokom svog rada izrekao je sedam doživotnih kazni zatvora, od kojih su sve prema Srbima – ako se računa i Ratko Mladić, prema pisanju portala Nova.rs.

Među osuđenim na doživotnu robiju, nalazi se i Radovan Karadžić, koga je Žalbeno veća Mehanizma za međunarodne krivične postupke, nasljednika Haškog tribunala, osudilo marta 2019. godine na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Na doživotnu kaznu zatvora, pored njih dvojice, osuđen je i pukovnik i načelnik bezbjednosti Glavnog Štaba VRS-a Ljubiša Beara, vođa paravojne formacije Beli orlovi Milan Lukić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislav Galić, bivši ratni načelnik Generalštaba Zdravko Tolimir i načelnik bezbjednosti Drinskog korpusa Vujadin Popović.

- Advertisement -
Izvor:Klix.ba

PODJELI: