Nedjelja, 7 ožujka, 2021

Uhapšeno sedam osoba jer su djecu prisiljavali na prosjačenje, dnevno im donosili do 150 KM

U Trendu

Bihać: Pored postojeće dvije, zaživjela i treća poslovna zona

Poslovne zone u Bihaću pokazale su se kao projekti koji najbrže i najkvalitetnije donose ekonomske benefite za ukupan lokalni razvoj.

Pojašnjenje s granice: Ovo su uvjeti ulaska u BiH

Napominjemo da državljani Bosne i Hercegovine nisu obvezni posjedovati nalaz PCR testa na virus SARS-COV-2.
- Advertisement -

Sedam osoba je uhapšeno u velikoj policijskoj akciji u Tuzlanskom kantonu, a riječ je o osumnjičenima za organizovanu trgovinu ljudima, odnosno za iskorištavanje djece radi prisilnog prosjačenja.
Na šest lokacija na području Lukavca, Gračanice i Kalesije pripadnici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona rano jutros su izvršili pretrese te je uhapšeno sedam osoba koje su osumnjičene za organizovanu trgovinu ljudima, odnosno za organizovano iskorištavanje djece radi prisilnog prosjačenja.

“Šaban Salčinović je osumnjičen da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koji su u periodu od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavali veći broj djece uzrasta od četiri do 14 godina da prosjače”, kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni su djecu budili u ranim jutranjim satima i bez obzira na vremenske prilike, prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mjesta na području Tuzlanskog kantona, Federacije BiH i Republike Srpske te su ih nadzirali tokom prosjačenja.

- Advertisement -

“Djeca su članovima ili organizatoru grupe morali predavati dnevne iznose novca od 40 do 150 KM”, precizirao je Arnautović.

Glasnogovornica Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić je kazala da su današnjoj akciji prethodile višemjesečne istražne aktivnosti Odsjeka za seksualne delikte, maloljetničku delikvenciju i nasilje u porodici koji djeluje pri Sektoru kriminalističke policije.

- Advertisement -

Prema njenim riječima, prilikom pretresa na mjestima događaja je pronađeno i više od desetero djece te je u slučaj uključen i Centar za socijalni rad zbog daljenjeg postupanja u okviru zakonskih nadležnosti.

Istražitelji MUP-a TK će nakon kriminalističke obrade dostaviti Kantonalnom tužilaštvu izvještaj protiv uhapšenih, a nakon njihovog ispitivanja postupajući tužilac će se odlučiti koje dalje mjere će predložiti.

Podjeli s prijateljima
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares

Ostavite komentar

- Advertisement -
Izvor:KLIX.BA
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Dunja Mijatović: Provesti istragu o ponašanju policajaca nakon hapšenja novinarke

Ona je na zvaničnom Twitter nalogu objavila da najoštrije osuđuje nasilno hapšenje aktivistkinje za ljudska prava Nidžare Ahmetašević koje se desilo danas u Sarajevu.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  7
  Shares

Ostavite komentar