11.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

UEFA primorala Ukrajinu da promijeni dres za Evropsko prvenstvo

POVEZANE VIJESTI

Ronaldo pred novinarima izgubio živce iz bizarnog razloga

Fudbalera Portugala Kristijana Ronalda (Cristiano) vidno je iznervirao jedan detalj na konferenciji za novinare pred prvi meč protiv Mađarske.

Slovačka iznenađujuće pobijedila favorizovanu Poljsku

Nogometaši Slovačke pobijedili su Poljsku rezultatom 2:1 u prvom susretu grupe E Evropskog prvenstva.
- Advertisement -

Evropska nogometna federacija (UEFA) prihvatila je dio žalbe koju je Rusija uputila zbog dresa ukrajinske nogometne reprezentacije za predstojeći Euro i primorala je da promijeni natpis na dresu.
 
Na dresovima su ucrtane granice ukrajinske države, uključujući i Krim, poluotok kojega je Rusija anektirala 2014. godine, ali kojeg međunarodna zajednica i dalje smatra dijelom Ukrajine.

Osim toga, na dresovima su ispisani slogani “Slava Ukrajini” te “Slava junacima”, što su tradicionalni vojni pozdravi, a što je izazvalo bijes Rusa koji su sve to shvatili kao provokaciju i uputili su žalbu UEFA-i.

- Advertisement -

“Nakon detaljne analize natpis ‘Slava našim junacima’ koji se nalazi na ovratniku ukrajinskog dresa očito je političke prirode i stoga treba biti uklonjen na takmičarskim utakmicama UEFA-e”, izjavio je glasnogovornik evropske krovne nogometne organizacija.

Ukrajina će tako s dresa morati ukloniti drugi dio natpisa “Slava junacima” jer se smatra da je taj slogan politička poruka i da sadrži historijski i militaristički kontekst.

Podsjetimo, Ukrajina će na Euru igrati u grupi C protiv Nizozemske, Austrije i Sjeverne Makedonije.

- Advertisement -
Izvor:KLIX

PODJELI: