Nedjelja, 16 svibnja, 2021

U Zagrebu održan protest protiv nasilja nad ženama

U Trendu

- Advertisement -

Skup “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama” održan je danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu pod sloganima “I jedanput je nasilje” te “Pravosuđe ne štiti žene”, kao inicijativa za podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama te za njegovo sprječavanje.

Koordinatorica kampanje Rada Borić u ime organizatora istaknula je kako su Zagreb i upisani na karti od 200 zemalja svijeta u kampanji “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”.

Napomenula je da je polovica stanovništva planeta Zemlje suočena s nasiljem umjesto da žene kreativno ostvaruju svoje živote i žive živote bez nasilja, sudjelujući u svojim zajednicama. Borić je naglasila da su se u Hrvatskoj, osim u Zagrebu, kampanji pridružili i gradovi poput Pakraca, Osijeka, Bjelovara, Splita i Korčule.

- Advertisement -

Poručila je kako kampanjom senzibiliziraju javnost da je nasilje nedopustivo. “Ono što nas brine jest to da institucije ne rade svoj posao”, rekla je, ustvrdivši da institucije blago kažnjavaju nasilnike, s deset mjeseci uvjetno, ili smatraju da jedanput učinjeno nije nasilje.

“I jedanput je nasilje”

Naglasila je kako je “i jedanput – nasilje” te poručila pravosuđu da konačno treba štititi žene. 

- Advertisement -

Pozvala je okupljene da sudjeluju u potpori ženama koje su preživjele nasilje i koje ga možda žive i u ovom trenutku.

Ova se kampanja u Hrvatskoj održava osmu godinu zaredom kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o raširenosti nasilja nad ženama i djevojčicama te njegovom sprječavanju.

Na skupu su aktivisti istaknuli kako je prema službenim podacima Ujedinjenih naroda svaka treća žena u svijetu tijekom svoga života doživjela neki oblik nasilja – nasilja u obitelji, uznemiravanja na radnom mjestu, seksualnog nasilja, ekonomskog nasilja i institucionalnog nasilja.

Aktivistice, među kojima su bile Jelena Veljača i Sanja Bilas, pročitale su iskaze žena koje su proživjele nasilje.

- Advertisement -

Program “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”, koji je počeo Drum’n’im bijesom Zlih bubnjara i minutom šutnje za jučer ubijenu 16-godišnju djevojku iz Malog Lošinja, vodili su Maja Sever i Miran Kurspahić, a u glazbenom dijelu nastupili su glazbeni sastavi Pol’ 9 kod Sabe, OSDS te Nera Mamić i Mirna Škrgatić.

Akciju su organizirale Ženska soba – Centar za seksualna prava, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za ženske studije, Platforma za reproduktivnu pravdu, Udruga u dobroj vjeri, Zaklada Solidarna, RODA – Roditelji u akciji, Bolja budućnost – Udruga žena Romkinja Hrvatske i SOIH – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

 

Izvor: Hina

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Atletico napravio nevjerovatan preokret i stigao nadomak titule, Pjanić zaigrao za Barcu

Atletico će u posljednjem kolu gostovati Valladolidu, dok je Real domaćin Villarrealu
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar