8.6 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

U Srbiji nema ko da bere maline: Uslovi odlični, a dnevnica visoka

POVEZANE VIJESTI

Grlić Radman: Formulacija u deklaraciji NATO-a bila izmijenjena prije Milanovićevog poziva

Grlić Radman je istakao da je on u maju formirao "koordinacijsko tijelo, jednu neformalnu grupu" u kojemu su bili predstavnici ministarstva vanjskih poslova, ministarstva odbrane, ministarstva unutrašnjih poslova, ministarstva finansija, ureda predsjednika vlade i ureda predsjednika.

Milanović o spominjanju BiH u dokumentu NATO-a: Nazvao me Stoltenberg i riješili smo u pola minute

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na ulasku na summit NATO-a u Briselu dao je kratku izjavu

U Hrvatskoj kreće covid-bus, građane će cijepiti “pred kućnim pragom”

Covid-busevi će po unaprijed dogovorenom redu, obilaziti područja županija i boraviti određeno vrijeme u manjim mjestima.

Zoran Milanović protiv deklaracije NATO-a: Kao da je pisala nevladina udruga iz Sarajeva

Neke zemlje ne žele spominjanje Dejtonskog sporazuma, kazao je Milanović
- Advertisement -

Nakon mjesec dana rada, malinari kažu da možete zaraditi više od 1.500 KM

Sezona branja malina se bliži početku, a pored rekordno visokih dnevnica ove godine, brojni malinari se već sedmicama žale kako još uvijek nisu obezbjedili dovoljnu radnu snagu.

- Advertisement -

I dok se berba malina u zapadnoj Srbiji uveliko bliži početku, pored visokih dnevnica koje su najavili i obećali beračima, veliki broj malinara još uvijek nije obezbjedio radnu snagu.

– Potrebna su mi tri radnika, po mogućnosti članovi porodice za branje maline u blizini Užica, sa početkom oko 20. juna. Stan i hrana obezbjeđeni. Uslovi odlični, boravak u kući, smještaj u sobi, wifi non-stop, pauze redovne, sve kao kod svoje kuće, jer dobar radnik se cijeni – jedan je od brojnih oglasa koji su ovih dana preplavili društvene mreže, specijalizovane sajtove i lokalne dnevne i nedjeljne listove.

Kako kažu neki od malinara, mladi izbjegavaju ovakvu vrstu posla zbog lokacije i udaljenosti od grada. Jedini koji se prijavljivaju za branje ,,crvenog zlata” kako nazivaju ovo voće, su vitalni penzioneri.

Poučeni iskustvom od prethodnih godina kada su dnevnice za branje malina bile jako niske (otprilike oko 30 KM a rad je podrazumjevao izloženost suncu i visokim temperaturama više od 12 sati), malinari su su ove godine odlučili da radnicima ponude dnevnicu u iznosu od oko 40 KM, što bi za mjesec dana konstantnog rada iznosilo oko 1.500 KM.

- Advertisement -

Ipak, malinari iz Užica, Kosjerića, Arilja i drugih gradova koji su bogati malinom ne znaju koji sljedeći korak da preduzmu kako bi privukli berače, s obzirom da nakon ovog povećanja dnevne zarade, oni neće biti na znatno velikom dobitku.

- Advertisement -

PODJELI: