6.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

U Skupštini Crne Gore u toku rasprava o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

POVEZANE VIJESTI

Grlić Radman: Formulacija u deklaraciji NATO-a bila izmijenjena prije Milanovićevog poziva

Grlić Radman je istakao da je on u maju formirao "koordinacijsko tijelo, jednu neformalnu grupu" u kojemu su bili predstavnici ministarstva vanjskih poslova, ministarstva odbrane, ministarstva unutrašnjih poslova, ministarstva finansija, ureda predsjednika vlade i ureda predsjednika.

Milanović o spominjanju BiH u dokumentu NATO-a: Nazvao me Stoltenberg i riješili smo u pola minute

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na ulasku na summit NATO-a u Briselu dao je kratku izjavu

U Hrvatskoj kreće covid-bus, građane će cijepiti “pred kućnim pragom”

Covid-busevi će po unaprijed dogovorenom redu, obilaziti područja županija i boraviti određeno vrijeme u manjim mjestima.

Gradonačelnica Sarajeva organizovala akciju darivanja krvi u Vijećnici

Zavod za transfuzijsku medicinu Federacije BiH i Crveni križ Federacije BiH danas su uz podršku gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić organizirali akciju dobrovoljnog darivanja krvi u sarajevskoj Vijećnici, kojoj se odazvao veliki broj građana.
- Advertisement -

U Skupštini Crne Gore u toku je rasprava o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koju je podnijela Bošnjačka stranka. Sjednica je na trenutke veoma burna.

Osim o Srebrenici, diskutira se i o drugim dešavanjima iz 1990-ih na području bivše Jugoslavije.

- Advertisement -

Podršku usvajanju rezolucije najavili su poslanici opozicije, kao i vladajuće URA-e, dok bi eventualno mogla dobiti i podršku Demokrata. Da bi Rezolucija o genocidu u Srebrenici bila usvojena, potrebno je da od 81 poslanika 41 podrži prijedlog.

Tekst rezolucije predviđa da Skupština Crne Gore potvrdi da je u Srebrenici počinjen genocid u julu 1995. godine. Ističe se da Skupština potvrđuje da je stradalo više od 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti.

Rezolucijom se osuđuju izjave, postupci i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da se u Srebrenici desio genocid, a 11. juli se proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Skupština Crne Gore rezolucijom izražava saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i pozivaju se sve susjedne države da nastave osiguravati pravdu i dugoročnu podršku preživjelima, uključujući po potrebi one koji su bili žrtve seksualnog nasilja.

- Advertisement -

Zabranjuje se javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici. Potvrđuje se riješenost države Crne Gore da u budućnosti spriječi genocid i druge ozbiljne zločine.

- Advertisement -
Izvor:Klix

PODJELI: