18.3 C
Cazin
Tuesday, August 4, 2020

U Sanskom Mostu dočekan Kurban-bajram

U TRENDU

Džaferović i Erdoan razgovarali o otvaranju bh. granice za državljane Turske

Razmijenjene su informacije o pandemiji koronavirusa u obje države i njenim posljedicama.

Bišćanin obolio od rijetkog tumora: Jasminu Galiću potreban novac za liječenje

Jedina primanja koja Jasmin ima je socijalna pomoć, koja je nedovoljna za potrebe liječenja u Turskoj.

Muslimani u Sanskom Mostu dočekali su Kurban-bajram, jedan od svojih najvećih blagdana. Centralna manifestacija dočeka Bajrama organizovana je u centralnoj gradskoj, Hamzibegovoj džamiji. Svečano je danas bilo i u drugim sanskim džematima, gdje su brojni vjernici prisustvovali klanjanju i dočeku ovog radosnog praznika.

Niti aktuelna zdravstvena situacija nije bila prepreka velikom broju vjernika da obave vjerski obred, pa je prostor centralne sanske džamije bio premali da primi sve one koji su željeli da klanjaju Bajram namaz, tako da je veliki broj vjernika klanjao i u haremu džamije. Kurban-bajram je drugi od dva velika vjerska praznika koji proslavljaju muslimani širom svijeta, a karakteriše ga prinošenje žrtve.

Meso žrtvovane životinje se dijeli na tri dijela – porodica zadržava jednu trećinu, drugu daju rodbini, prijateljima i komšijama, a treća se daje siromašnima i ugroženima. Bajram je praznik mira, radosti i sreće, praznik koji se obilježava u krugu porodice, skromno i dostojanstveno. Simbolika ovog, ali i drugih Bajrama, je obnova duhovnih i moralnih vrijednosti. U ovim mubarek danima posebno se moramo sjetiti svojih šehida, šehidskih porodica, ratnih vojnih invalida kao i svih drugih članova društva kojima treba pomoć. Posebnu pažnju moramo pokloniti našim oslobodiocima, borcima i njihovim porodicama.

Izvor: RTV SANA

Povezane vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI