28.6 C
Cazin
Ponedjeljak, 21 lipnja, 2021

U Kantonu Sarajevo pokrenuta stranica za izdavanje digitalnih potvrda o vakcinaciji

POVEZANE VIJESTI

- Advertisement -

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo pokrenuo je stranicu na kojoj građani mogu preuzeti digitalne potvrde o vakcinaciji, ali i druge dokumente kao što su potvrde o prestanku izolacije te rješenja o zabrani kretanja.

Potvrde koje se tiču vakcinacije, ali i drugih dokumenata vezanih za koronavirus, mogu se preuzeti na web stranici koju je Zavod zdravstvenog osiguranja KS pokrenuo zajedno s kompanijom medIT, firmom koja je bila zadužena i za uspostavljanje stranice online prijave na vakcinaciju.

- Advertisement -

Preuzimanje dokumenata, bilo da je riječ o potvrdi vezanoj za vakcinaciju ili potvrdi o prestanku izolacije, odvija se u u tri koraka.

Na prvom koraku građani moraju unijeti Jedinstveni matični broj te broj elektronske zdravstvene kartice.

Nakon toga, prelazi se na drugi korak gdje građani potvrđuju lične podatke. Treći korak vezan je za daljnje instrukcije i potvrdu podataka kao i dokumenata koje građani žele preuzeti.

Ono što je također naglašeno na stranici jeste da su certifikati za vakcinaciju izrađeni u skladu sa smjernicama Evropske unije.

- Advertisement -

“Ovaj cerfitikat je izrađen u skladu sa smjernicama EU. Svaka država reguliše svoja epidemiološka pravila ulaska u pogledu prihvatljivosti certifikata, izdavaoca certifikata i vrste vakcine kojom je osoba vakcinisana. Molimo da prije početka vašeg putovanja provjerite uslove za ulazak i potrebnu i prihvatljivu dokumentaciju za ulazak u zemlju u koju se upućujete”, navodi se na stranici.

Iako je aplikacija već sada u funkciji te građani mogu preuzeti svoje potvrde, stranica će javnosti biti predstavljena u ponedjeljak 14. juna 2021. godine.

- Advertisement -
Izvor:KLIX

PODJELI: