19.2 C
Cazin
Srijeda, 16 lipnja, 2021

U Kantonu Sarajevo danas sedam novozaraženih, jedna osoba preminula

POVEZANE VIJESTI

- Advertisement -

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno sedam osoba od testiranih 536. Oporavilo se 10 dok je jedna osoba preminula.

Poređenja radi, jučer je u Kantonu Sarajevo registrovano šest novozaraženih od 381 obrađenog testa te je zabilježen jedan smrtni slučaj.

- Advertisement -

Od pomenutog broja novozaraženih u posljednja 24 sata, četiri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitaliziran 51 pacijent, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 30, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” njih 21. Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od COVID-19 oboljenja u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata, jedna osoba je otpuštena sa hospitalizacije. Kanton Sarajevo danas bilježi 209 aktivnih slučajeva koronavirusa. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.466 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.526 osoba zaraženih koronavirusom i 51.034 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je sedam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 12.

- Advertisement -

U Covid ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 50 pacijenata, od kojih je jedan transportovan u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzet je 71 PCR uzorak.

Ukupno su proteklog dana na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama izvršena 153 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 148 poziva, a obavljeno je i 139 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid ambulantama.

I danas ponavljamo obavještenje JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo u kojem naše sugrađane sa simptomima na koronavirus obavještavaju da će svoje preglede moći obavljati u dvije Covid ambulante, svaki dan u periodu od 7:30 do 20:00 sati, i to u:

- Advertisement -

Covid ambulanta Saraj Polje koja će pokrivati pet općina – Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidžu, Hadžiće i Trnovo, te
Covid ambulanta Centar koja će pokrivati četiri općine – Centar, Stari Grad, Vogošću i Ilijaš.
Također, drive-in punkt Vrbanja za testiranje na koronavirus će raditi za cijeli Kanton Sarajevo od 08:00 do 18:00 sati svaki dan, dok su ostali drive-in punktovi zatvoreni. Punktovi za testiranje pri organizacionim jedinicama će nastaviti raditi, kao i do sada, u prvoj smjeni.

Iz ove ustanove ponavljaju kako će porodični ljekari primati pozive za vakcinaciju svih građana koji se ne mogu prijaviti putem Viber aplikacije, kao i da će spiskove sa njihovim imenima dostavljati svakog petka kako bi, kada stignu vakcine, prema prioritetima, sve osobe navedene u njima dobile obavještenje o terminima za vakcinaciju.

Jučer je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, za što je aplicirano preko 800 doza. Kako je najavljeno, ista aktivnost bit će nastavljena i danas.

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

- Advertisement -
Izvor:KLIX

PODJELI: