Četvrtak, 4 ožujka, 2021

U Bosanskoj Krupi održan sastanak Privrednog savjeta: Jedan od većih problema nedostatak radne snage

U Trendu

Potvrđena presuda graničnom policajcu zbog primanja mita od 20 eura

Nikontović je prvostepenom presudom Suda BiH proglašen krivim za krivično djelo primanje dara

Slovenski srednjoškolci vraćaju se u škole, a kreće i masovno cijepljenje

Do sada su nastavu u školama imali samo srednjoškolci završnih razreda radi pripreme za maturu.
- Advertisement -

U Bosanskoj Krupi održan je sastanak Privrednog savjeta. Privrednici i predstavnici organa uprave razgovarali su o aktuelnim pitanjima vezanih za poslovanje, o radu ovoga tijela, ali i dokumentima koji bi se trebali donijeti u narednom periodu, kao što su Budžet za 2021. godinu i Program zajedničke komunalne potrošnje.

Sastanak je organiziran kako bi se razmijenila mišljenja i iskustva nakon izuzetno teškog perioda kojeg je obilježila pandemija, kako bi se analizirali nacrti dokumenata značajni za rad privrednika i na njih dale sugestije i primjedbe, te kako bi se odredio pravac djelovanja Privrednog savjeta u ovoj godini.

Nakon što je prihvaćen zapisnik sa prethodne sjednice analiziran je Nacrt budžeta Općine Bosanska Krupa za 2021. godinu o kojem bi se na narednoj sjednici trebali očitovati i općinski vijećnici. Nisu se posebno doticali planiranih stavki, samo je naglašena potreba da se pri izradi programa podrške privredi i kriterija za dodjelu sredstava koja su planirana u budžetu i za ovu godinu uključi Privredni savjet, prvenstveno članovi koji dolaze iz privrednog sektora.

- Advertisement -

Privrednom savjetu je prezentiran i Program zajedničke komunalne potrošnje na koji nije bilo posebnih primjedbi. Prihvaćen je uz sugestiju privrednika da se interna saobraćajnica u PZ Pilana posebno navede u planu zimskog održavanja puteva iako se ista i do sada redovno održavala.

Još jednom fokus je stavljen na nedostatak radne snage, ovaj put u turizmu i uvođenje i te kako potrebnih novih zanimanja u Mješovitoj srednjoj školi „Safet Krupić“. Privrednici kažu da se suočavaju sa nedostatkom adekvatne radne snage, zbog čega su nekoliko puta prema nadležnim upućivane inicijative, međutim uzalud. Naglašavaju da će istrajati u tome i opet aktuelizirati tu problematiku.

- Advertisement -

Na kraju se razgovaralo o radu Privrednog savjeta i poprilično slabom odazivu pojedinih privrednika sastancima što je, kako se moglo čuti, na neki način i opravdano jer se „mnoge stvari dešavaju mimo volje ovoga tijela“. Iskazana je potreba da se u narednom periodu, kada bi trebalo profunkcionisati i novoformirano udruženje privrednika, intenzivira i rad Privrednog savjeta u koji bi se, prema mišljenju članova, trebao uključiti i predsjedavajući Općinskog vijeća, barem na način da prisustvuje sjednicama i tako bude u toku dešavanja.

Podjeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Sastanak u zgradi Delegacije EU u BiH

Sastanak nije najavljen i nema potvrđenih informacija ko učestvuje u današnjim razgovorima.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar