Tradicionalno jelo: Evo recepta za sarmu

Tradicionalno jelo: Evo recepta za sarmu

Ovaj recept sa keljom, koji je nekada bio osnovni sastojak zimske ishrane, danas oživljava mirise i ukuse prošlih vremena. Kelj, koji je bogat vitaminima i vlaknima, u kombinaciji sa sočnim nadjevom od mesa, riže i začina, pravo je jelo koje će vas sigurno ugrijati i zasititi.

Ako želite da osjetite pravu, domaću atmosferu i uživate u jelu koje je savršen spoj tradicije i ukusa, sarma sa keljom je prava stvar za vas.

Sastojci:

1 veza svježeg kelja (ili kiselog kelja)

500 g mljevenog mesa (miješano sa govedinom)

1 glavica crnog luka

100 g riže

1 jaje

So i biber po ukusu

1 kašičica crvene paprike

2-3 lovorova lista

200 ml paradajz sosa ili sok od paradajza

1 kašika brašna

1 kašika masti ili ulja

1 kašičica sušene majčine dušice (po želji).

Priprema:

Ako koristite svjež kelj, obavezno uklonite deblje stabljike i blanširajte listove u ključaloj vodi, a zatim ih ohladite u hladnoj vodi. Ako koristite kiseli kelj, dobro ga isperite kako biste se oslobodili previše kiselosti.

Na malo masti ili ulja, propržite sitno isjeckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne postane krčkasto. Zatim dodajte rižu, začine, crvenu papriku, lovorov list i majčinu dušicu. Sve dobro promiješajte, posolite i pobiberite po ukusu. Na kraju dodajte jaje i sve dobro sjedinite.

Na svaki list kelja stavite malu količinu nadjeva, zarolajte sarmu i poređajte u šerpi.

U šerpi u kojoj se sarme kuvaju, pomiješajte paradajz sos sa malo vode, začinima po ukusu (so, biber) i kašičicom brašna. Prelijte sos preko sarmi.

Sarmama dodajte još vode, pokrijte ih i kuvajte na laganoj vatri oko dva do tri sata, dok ne omekšaju i dobro se prožmu svi ukusi.

Služite sa toplim hljebom i, po želji, sa pavlakom


Facebook komentari

Author

SymphonyThemes

Aenean eu bibendum urna, a vestibulum justo. Sed id arcu laoreet, tempus est at, ornare nisi. Sed eget gravida lectus. Phasellus pharetra risus et risus mattis placerat. Curabitur nec nisl consectetur, ornare tellus et, mollis magna. Maecenas non dui luctus, laoreet urna id, tempor eros.