8.6 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Svjetski mediji o presudi Mladiću: Doživotna kazna bosanskom mesaru

POVEZANE VIJESTI

“Odzvonilo” nesavjesnim vozačima u BiH: Parlament sutra glasa o novim kaznama zbog opasne vožnje

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH je razmatranje inicijative Edite Đapo (SBB) za izmjenu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH

Džaferović-Nderitu: Veliki problem negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca

Razgovarano je o pravosnažnoj presudi Haaškog tribunala Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene širom Bosne i Hercegovine.

Semir Efendić nezadovoljan odlukom Vlade FBiH o gradnji autoputa kroz grad

"Dok se svugdje u svijetu zaobilaznice prave oko gradova ovo je jedini slučaj gdje se želi autoput - brza cesta graditi kroz sam grad", rekao je on.

Eksperimentalni koncert u Sarajevu: Donosimo sva pravila i procedure

I glavni grad BiH, nakon 18 mjeseci, organizovat će eksperimentalni koncert pred 1.000 gledalaca.
- Advertisement -

Glavna vijest u svim značajnijim svjetskim medijima danas je bila presuda bivšem generalu Ratku Mladiću za kojeg se navodi da je bio ‘bosanski mesar’. Te kako je ova presuda važna kako za historiju, tako i za neizvjesnu budućnost regiona.

Mediji poput AP-a, BBC-a i CNN-a naveli su da će 79-godišnji ratni komadant VRS-a nakon dugogodišnjeg procesa provesti ostatak svog života iza rešetaka. A da će se misija UN-ovog međunarodnog suda napokon privesti kraju nakon 25 dugih godina traganja za pravdom.

- Advertisement -

Šta kažu svjetski mediji o presudi Mladiću?

Gore navedeni mediji napominju kako je predsjednica suda, Zambijka Prisca Matimba Nyambe, rekla prilikom izricanja presude da se odbijaju obje žalbe na prvostepenu presudu. Žalba odbrane kao i žalba tužilaštva. Odnosno da se odbija jedina tačka optužbe od ukupno jedanaest iz prvostepene optužbe. A koja se odnosi na genocid u ostalih šest opština u BiH.

AP je primijetio da je Mladić bio dobrog raspoloženja prilikom ulaska u sudnicu. Imitirajući fotografe koji su ga slikali u tom trenutku. Njegovo veselje nije dugo trajalo jer se snuždio dok je sudinica čitala presudu. Ne pokazujući bilo kakve emocije čuvši da je njegova žalba odbijena.

Ovom presudom, navodi AP, nekoć razmetljivi vojni moćnik poznat pod imenom ‘bosanski mesar’ pridružio se svom nekadašnjem šefu Radovanu Karadžiću u izdržavanju doživotne kazne zbog osmišljavanija etničkog krvoprolića tokom rata u Bosni. Koji je ostavio preko 100.000 mrtvih iza sebe i milione raseljenih.

- Advertisement -

Strani mediji su takođe istakli da je za bosanske Srbe Mladić heroj koji je branio svoj narod. Dok će za Bošnjake on vječno biti zločinac odgovoran za patnju i smrt tokom rata.

Reuters je, uz gore navedeno, istakao kako je ova presuda važna iz razloga što ju je izrekao sud iz kojeg je uspostavljen prvi svjetski stalni sud za ratne zločine.

Deutsche Welle, s druge strane, odlučio se da spomene i izdvojena mišljenja predsjednice suda Nyambe uključujući njeno neslaganje sa zaključkom sudija da odbace Mladićevu tvrdnju da je Srebrenica evakuisana „iz humanitarnih razloga.“

- Advertisement -

Irski ‘The Journal’ je uz tekst preuzet sa AP-a prenio i informaciju kao i fotografije iz Memorijalnog centra Potočari gdje su poroduce žrtava i oni koji su preživjeli genocid u Srebrenici gledali izricanje presude Mladiću na velikom ekranu.

Dramatični prilog NY Timesa

Irski portal je prenio i izjavu 69-godišnje Munevere Kabeljić koja je rekla „umjesto da se radujem sa unučadi, došla sam ovdje da se isplačem“. Dok se naslanjala na nišane sinova koji su ubijeni sa 17 i 20 godina.

New York Times je objavio značajno dramatičniji i duži prilog o „potvrdi prvostepene presude komandiru vojske odgovorne za krvoproliće koje je rezultiralo najšokantnijim zlodjelima u Europi poslije Drugog svjetskog rata“.

Naveli su kako je Ratko Mladić uvijek tvrdio da je samo izvršavao svoje vojne obaveze. Te kako je tokom cijelog suđenja bio prkosan bez znakova kajanja.

Kao kuriozitet, NY Times navodi i kako je Mladić dobio ime po deminutivu od imena Ratimir koje se davalo muškoj djeci za vrijeme rata.

U intervjuu koji je dao za NY Times 1994. godine, Mladić je rekao kako je rođen u tzv. staroj Hercegovini 1942. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata. Te kako je konflikt bilo ono što je obilježilo njegovo djetinjstvo.

Njegovi postupci tokom rata u Bosni su doveli do toga da dobije ime ‘bosanski mesar’.

Negiranje genocida znatno jače nego prije pet ili 10 godina

“Najnovija presuda u slučaju Mladić dolazi je u vrijeme rastućeg žara među srpskim nacionalističkim grupama predanim prekrajanju historije sukoba. Negiranju optužbi za ratne zločine i zabrani izučavanja istog u školskim knjigama“, navodi se u tekstu NY Timesa te dodaje da se presuđenim ratnim zločincima dodjeljuju visoke pozicije kao i da je najmanje jedan ratni zločinac dobio priliku da predaje na Vojnoj akademiji u Beogradu.

Na kraju su citirali glavnog tužioca Sergea Brammertza koji je nedavno rekao medijima kako su današnje glorificiranje i negiranje genocida znatno jače nego prije pet ili 10 godina.

Dodao je da se političari širom regiona, u BiH, Srbiji i Hrvatskoj, još uvijek služe etničkom netrpeljivošću zarad vlastite koristi. A da je razlika samo u tome što se danas oni ne stide prilikom javnog izgovaranja tih laži.

- Advertisement -
Izvor:N1

PODJELI: