Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Svaki dan u atmosferu iznad BiH dospije oko 10 milijardi litara ispušnog plina

U Trendu

- Advertisement -

Predsjednik Udruge stanica za tehnički pregled Federacije BiH Ramiz Begović upozorio je kako svakodnevno u Bosni i Hercegovini u prometu na cestama sudjeluje približno 500.000 motornih vozila što znači da svaki dan u atmosferu iznad BiH dospije približno 10.000.000.000 litara ispušnog plina, piše bh. izdanje Večernjeg lista.

Napominje kako se od 1. siječnja 2017. godine ekotest provodi prema Pravilniku o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (ekotest) u stanicama za tehnički pregled vozila, koji je sukladan europskoj smjernici 2014/45/EC. Prema ovom pravilniku, ekotest se provodi na tehnički zahtjevniji i točniji način nego kako se radilo do 1. siječnja 2017. godine.

Dodaje kako je u prijelaznom razdoblju ispitivanja ispušnih plinova napravljen značajan pomak u kvaliteti ispušnih plinova voznog parka.

- Advertisement -

Statistički pokazatelji govore kako je broj neispravnih vozila glede kvalitete ispušnih plinova smanjen, a istodobno su otklonjene mnoge dječje bolesti koje su se pojavljivale u stanicama za tehnički pregled vozila vezane uz ovo ispitivanje, navodi Begović.

Podaci za 2020., kada je svako vozilo koje se mora podvrgnuti ekotestu moralo zadovoljiti i zahtjeve o kvaliteti ispušnih plinova, sukladno propisima donesenim u BiH, govore kako je ukupan broj neispravnih vozila na ekotestu smanjen na 1,63 posto.

- Advertisement -

Ovakav padajući postotak neispravnosti, smatra Begović, samo je dokaz da je prijelazno razdoblje ispitivanja ispušnih plinova dobro iskorišteno te da i u budućnosti treba nastaviti s daljnjim razvojem i usavršavanjem svih navedenih aktivnosti.

Napominje kako je prosječna starost vozila u Federaciji iznad 16 godina čime se povećava rizik od prometnih nesreća i zagađenja okoline, odnosno ugrožavanja zdravlja stanovništva i životne sredine.

Predsjednik Udruge stanica za tehnički pregled Federacije BiH podsjeća kako je Ministarstvo prometa i veza Federacije donijelo Pravilnik o ispušnim plinovima kojim je regulirano mjerenje postotka štetnih plinova prilikom sagorijevanja, odnosno rada motora, a koji se mjeri najsuvremenijom opremom kojom raspolažu sve stanice tehničkog pregleda u Federaciji.

Po njegovom mišljenju, višestruka je opravdanost uvođenja kontrole ispušnih plinova, koji su rađeni po smjernicama Europske zajednice.

- Advertisement -

Zaštita okoline, stanovništva, poboljšanja ekoloških uvjeta, materijalnih dobara i smanjenja zagađenosti uopće primarni je zadatak i potpuna opravdanost mjerenja ispušnih plinova i njihova svođenja na dopuštenu mjeru, kazao je Begović u razgovoru za ‘Večernjak’.

Napomenuo je kako smjernice Europske zajednice predviđaju, odnosno traže, da se do 2050. godine zabrani upotreba goriva koja su štetna za okolinu i zagađuju planet te da se tu ogleda potpuna opravdanost uvođenja ekotesta.

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
Izvor:N1
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar