19.2 C
Cazin
Srijeda, 16 lipnja, 2021

Šta se događa kad se dijete ostavi u vrućem autu? “Može umrijeti za 15-ak minuta”

POVEZANE VIJESTI

- Advertisement -

KNIN je pogodila teška tragedija, umro je petogodišnji dječak kojeg je otac zaboravio u automobilu. U srpnju 2019. godine preminula je djevojčica iz Rovinja koju je otac isto ostavio zaključanu u kipućem automobilu, a svako ljeto diljem svijeta djeca umiru jer su ih, uglavnom njihovi roditelji, ostavili zaključane u automobilima.

Index je razgovarao s liječnicima koji su analizirali ovakve slučajeve i naglasili da se dijete ne smije ni na minutu ostaviti samo u automobilu jer se temperatura ljeti u automobilu za tren popne na 50 stupnjeva Celzijevih, što je kobno po dijete.

- Advertisement -

Primarijus Milivoj Novak, pedijatar koji je gotovo cijeli radni vijek proveo u Jedinici za intenzivno pedijatrijsko liječenje KBC-a Zagreb (sad pomoćnik ravnatelja Rebra) za Index je opisao što se događa s djetetom ako ga se ostavi na vrućini.

“Postoji mehanizam koji kontrolira vlastitu temperaturu. Ljudi se znoje da bi hlađenjem održali tjelesnu temperaturu, a kad je dijete zaključano u vrućem autu, ono u toj situaciji dehidrira, a tjelesna temperatura mu raste. U početku kreću blagi simptomi, kao što su umor, vrtoglavica, koža je vruća, suha i crvena, dijete se ne može više znojiti, povećava se frekvencija srca, dolazi do tahikardije, dijete počinje brzo disati, temperatura mu raste sve više i više. Gubi se svijest i dijete umre uslijed trajnog oštećenja prvo mozga, potom i ostalih unutarnjih organa. Ne radi se o sekundama, a ni o satima. U autu je na suncu bar 50 stupnjeva i djetetova temperatura raste preko 40 stupnjeva, brzo dolazi do smrtnog ishoda”, kazao je za Index primarijus Novak.

Navodi kako se u svojoj karijeri nije susreo s takvim slučajem.

Dr. Ksenija Kaleb, pedijatrica iz Doma zdravlja Metković, za Index je također opisala što se sve događa s dječjim organizmom te da postoji nekoliko kategorija roditelja koji ostavljaju djecu zaključanu u automobilima.

- Advertisement -

Na početku je odmah rekla kako su upravo djeca najosjetljivija na toplinski udar.

- Advertisement -
Izvor:Index

PODJELI: