Stižu nove pandemije ako ne zaštitimo prirodu? Poljoprivreda igra važnu ulogu

U TRENDU

Mjesec dana lockdowna: Padaju brojevi novozaraženih i umrlih

Sedmodnevni prosjek umrlih u bolnicama i domovima za starije sada je 547 i pada već sedmicu dana nakon što su uvedene restriktivne mjere dok ih je bilo 625.

Nekoliko mjeseci nakon izbijanja pandemije virusa SARS-CoV-2 objavljeno je istraživanje kalifornijskog sveučilišta u Davisu gdje su proučavali znanstvene radove o bolestima koje su do sada prelazile sa životinja na ljude. Tada su ustvrdili da bliski kontakt s divljim životinjama kroz gubitak njihovog staništa, a onda i lov te trgovinu, povećava rizik od epidemije novih bolesti.

Covid-19, virus koji je do sada uzrokovao ukupno 55,1 milijun slučajeva oboljenja u svijetu od kojih je 1,33 mil. sa smrtnim ishodom i dalje intrigira znanstvenike – kako njegovo podrijetlo, još više suzbijanje. Cjepivo će, čitamo ovih dana, uskoro biti dostupno, no, to ne znači da čovječanstvo treba zaboraviti na njegovo postojanje.

Umjesto reakcije – prevencija širenja virusa

Osim što ćemo još dugo osjetiti posljedice, slične će pandemije postati sve češće, brže će se širiti, odnositi više života, a posljedično, znatnije naštetiti ekonomijama nego što je to Covid-19, upozorava novo izvješće o biološkoj raznolikosti i pandemijama 22 vodeća stručnjaka iz cijelog svijeta.

Tekst se nastavlja poslije oglasa

Sazvani od strane Međuvladine platforme za znanstvenu politiku o biološkoj raznolikosti i uslugama ekosustava (IPBES), stručnjaci se slažu da je izbjegavanje ere pandemije moguće, ali da će to zahtijevati seizmički pomak u pristupu problemu – sa reakcije na prevenciju.

Upozoravaju kako je ovo najmanje šesta svjetska zdravstvena pandemija od velike pandemije gripe 1918. godine, poznate i kao Španjolska gripa, pa iako svoje podrijetlo vuče od mikroba koje prenose životinje, kao sve do sada, nastanak ove najnovije u cijelosti je potaknut ljudskim aktivnostima.

Masovna prenamjena zemljišta iz šumskih u poljoprivredna i izlovljavanje, krivci za Covid-19?
Procjenjuje se da još 1,7 milijuna trenutno ‘neotkrivenih’ virusa postoji kod sisavaca i ptica – od kojih bi do 827.000 moglo imati sposobnost zaraze ljudi.

Smanjiti uništavanje bioraznolikosti

“Iste ljudske aktivnosti koje pokreću klimatske promjene i gubitak biološke raznolikosti potiču i rizik od epidemije. Promjene u načinu na koji koristimo zemlju – širenje i intenziviranje poljoprivrede, neodrživa trgovina, proizvodnja i potrošnja – narušavaju prirodu i povećavaju kontakt između divljih životinja, stoke, patogena i ljudi. Ovo je put do pandemije”, ni malo nije optimističan Peter Daszak, zoolog i voditelj istraživanja.

Što stručnjaci preporučuju? Prevenciju, odnosno smanjenje aktivnosti kojima uništavamo bioraznolikost, a što je, podsjetimo, dio Zelenog plana i jedna od strategija ZPP-a. To bi, prema znanstvenicima, trebalo smanjiti kontakt divljih životinja i stoke, a onda i ljudi te tako spriječiti širenje novih bolesti.

Nagrada za unaprjeđenje eko proizvodnje – za bioraznolikost osigurano 40 milijardi eura?

Za razliku od prevencije, reakcija, poput mjera javnog zdravstva i tehnoloških rješenja, posebno brzo kreiranih i distribuiranih cjepiva i lijekova su “polagan i nesiguran put” koji sa sobom nosi ogromne troškove, ističu ovi stručnjaci.

Povezane vijesti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Poništavaju li se izbori u Doboju i Srebrenici?

Neki su pošiljke sa glasačkim materijalom u Americi posebno, dobijali na dan izbora, ili čak i dan dva poslije.

Preminuo istaknuti hrvatski glumac Špiro Guberina

Špiro Guberina, istaknuti jugoslavenski i hrvatski glumac, preminuo je danas u 88. godini u Zagrebu.

Krizni štab KS saopćio dobre vijesti

Naveo je da su trenutno u KS hospitalizirana 364 pacijenta, i to na KCUS-u, uključujući Kliniku Podhrastove, te u Općoj bolnici.

BiH nazadovala za četiri pozicije na novoj rang listi reprezentacija

FIFA je objavila novu rang listu reprezentacija, na kojoj BiH zauzima 55. mjesto.