8.6 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Starlink želi uvesti brži internet u avione

POVEZANE VIJESTI

“Pali” portali nekoliko svjetskih medija i web stranica britanske vlade

Internet korisnicima nisu dostupne stranice utjecajnih britanskih i američkih listova

FaceTime stiže na Android i Windows

Očekuje se da će ova mogućnost biti dostupna dolaskom iOS-a 15 na jesen.

NASA uspjela spasiti InSight lander na Marsu

Lander InSight američke svemirske agencije NASA našao se u problemima jer je ostajao bez energije, ali je spašen jednostavnim trikom.
- Advertisement -

Tim koji stoji iza rastuće satelitske internet mreže Starlink, koja pripada kompaniji SpaceX, započeo je pregovore s nekoliko aviokompanija s ciljem uvođenja bržeg interneta u njihove avione.

Širenje Starlinka iz domova u ruralnim sredinama na avioindustriju je očekivan potez kompanije SpaceX i njenog direktora Elona Muska.

- Advertisement -

“Razgovaramo s nekoliko aviokompanija. Imamo naš proizvod za avijaciju koji je u fazi razvoja. Već smo uradili neke demonstracije, a sada pokušavamo finalizirati proizvod i integrisati ga u avione u veoma bliskoj budućnosti”, rekao je SpaceX-ov potpredsjednik za Starlink Jonathan Hofeller.

Od 2018. godine je SpaceX lansirao oko 1.800 Starlink satelita, a poterebno je oko 4.400 da uspostavi globalnu pokrivenost internetom, primarno za domove u ruralnim područjima gdje standardna konekcija nije dostupna.

Starlink u beta fazi obećava download od 100 Mbps te upload od 20 Mbps, a već ima hiljade korisnika. Većina plaća 99 dolara mjesečno, dok samopodešavajući Starlink tanjir i Wi-Fi router koštaju 499 dolara.

Hofeller je rekao da bi antene za avione bile vrlo slične tehnologiji u terminalima, ali uz očigledna poboljšanja.

- Advertisement -
Izvor:Klix

PODJELI: