Nedjelja, 18 travnja, 2021

Starinska boem torta: Savršena, mekana i sočna poslastica

U Trendu

- Advertisement -

Isprobajte ovu fantastičnu poslasticu, pravi klasik među desertima


Sastojci za koru:



10 bjelanaca (sobne temperature)
150 g šećera
100 g brašna
1 prašak za pecivo
100 g mljevenih oraha
1 kašičica kakaa

- Advertisement -

Sastojci za žuti fil:

500 ml mlijeka
4 žumanca
200 g šećera
2 vanilin šećera
4 pune kašike brašna
150 g margarina

- Advertisement -

Za čokoladni fil:



8 žumanaca
200 g šećera
100 g čokolade
250 g margarina

Za glazuru:

150 ml slatke pavlake
150 g čokolade

- Advertisement -

Priprema:

Za koru: umutite bjelanca sa šećerom, pa dodajte prosijano brašno sa praškom za pecivo i kakaom.
Promješajte špatulom i dodajte mljevene orahe, pa opet sjedinite.
Sipajte u pleh dimenzija 30×40 cm obložen pek papirom i pecite na 180 Celzijusa oko 20-25 minuta.



Za žuti fil: mutite žumanca, pa dodajte brašno i 250 ml mlijeka, pa nastavite da mutite.
Ostatak mlijeka sipajte u šerpu, pa dodajte šećer i vanilin šećer, a kad proključa dodajte smjesu od žumanaca.
Kuhajte dok se ne zgusne.
U ohlađeni fili dodajte umućeni margarin sobne temperature i sjedinite.

Za čokoladni fil: Žumanca umutite sa šećerom i skuhajte na pari.
Zatim, dodajte čokoladu i kuhajte dok se ne otopi.
U ohlađen fil dodajte umućen margarin sobne temperature i sjedinite.

Slaganje torte: Koru podijelite na 3 jednaka dijela.
Svaki deo poprskajte sa malo mlijeka.
Prva kora – čokoladni sloj – žuti sloj, zatim druga kora – čokoladni sloj – žuti sloj, pa treća kora – čokoladni sloj – glazura.
Dekorišite mljevenim orasima.

Podijeli s prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
Izvor:Hayat
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Češka protjerala 18 ruskih diplomata

Da li će ruski odgovor na protjerivanje biti proporcionalan?
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite komentar