13.6 C
Cazin
Srijeda, 16 lipnja, 2021

Stanivuković nakon izricanja presude Mladiću: Prošlost gledamo svi na različite načine

POVEZANE VIJESTI

Uprava rudnika u Banovićima rudarima želi povećati, a administraciji smanjiti plaće

Uprava Rudnika mrkog uglja u Banovićima kreira izmjene koeficijenata za obračun plaća

Una Suljić Fatić je nova predsjednica Komisije za lijekove KS

Mlada Una Suljić nova je predsjednica Komsije za stavljanje i skidanje lijekova na liste lijekova u Kantonu Sarajevu

Zvizdić: Zakonom kažnjavati širenje mržnje i putem interneta

Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić (SDA) usvojen je u prvom čitanju na današnjoj sjednici Doma.
- Advertisement -

Prošlost je takva, gledamo je na različite načine, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković komentarišući presudu Ratku Mladiću.

– U teškom vremenu rata, svi narodi su podnijeli podjednako strašne, strahovite žrtve, a epilog toga je da Srbi imaju 1.000 godina presuda, a drugi građani, narodi 40 ili 20 godina je sud u koji ne mogu da vjerujem i ne mogu da prihvatam te političke odluke. Godine zatvora i odgovornost se za jedne se povećavaju, a drugi kao da prosto nisu odgovorni. Možda je nekada subjektivno reći moj narod je podnio najveće žrtve, ali zasigurno nije prošao onako kako sudovi hoće da prikažu.

- Advertisement -

Karijeru je kaže gradio na temamama koje su sadašnjost, dodaje Stanivuković ističući da svaka tema koja je iz prošlosti dodatno uzburka emocije.

– Tribunal u Hagu nisu interesovale stradanja srpskih civila u Sarajevu, u Podrinju, u dolini Neretve, na području zapadno-krajiških opština, u Posavini, na Ozrenu… Bez istine i pravde Haški sud je ostavio 30 hiljada srpskih žrtava od kojih jesedam hiljada civila, saopštili su iz SDS-a.

Dodaju da je posebno bitno izdvojeno mišljenje sudije Nyambe na oko 400 strana.

Međunarodni mehanizam za krivične sudove izrekao je drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, nekadašnjem generalu Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

- Advertisement -

Uz suprotno mišljenje sudije Nyambe, potvrđena je prvostpena doživotna kazna zatvora, a Mladić će ostati u pritvoru do određivanje zemlje u kojoj će služiti kaznu.

- Advertisement -

PODJELI: