Subota, 15 svibnja, 2021

Šta sijeda kosa govori o našem zdravlju?

U Trendu

- Advertisement -

Prvi sijedi pramenovi u kosi su znak da postajemo stariji, bilo da se prvi put pojave u dvadesetim godinama, ili kasnim tridesetima. Ipak, u nekim slučajevima, sijeda kosa može ukazivati na još neke činjenice osim one da – starimo.

Sijeda kosa može biti simptom određenih stanja, ali i posljedica nekih životnih navika. Takođe, riječ je o osobini koja je zapisana u genima.

1. Nedostatak vitamina

Svaki folikul dlake sadrži pigment melanin koji našoj kosi daje boju. Kako postajemo stariji, proizvodimo manje pigmenta, što rezultira sijedom kosom.

- Advertisement -

“Niski nivo vitamina B12 može da uzrokuje gubitak pigmenta kose”, kaže dr Karthik Krishnamurthy, direktor kozmetičke klinike Dermatološkog centra u Medicinskom centru “Montefiore” u Njujorku.

Takođe, nizak nivo vitamina D3 i kalcijuma, može uzrokovati raniju pojavu sijedih.

2. Uloga stresa

- Advertisement -

Stres može da izazove promjenu boje kose, pokazalo je istraživanje sa Harvarda.

Istraživači su otkrili da stres aktivira nerve koji potom mogu uzrokovati trajno oštećenje matičnih ćelija, koje regenerišu pigment u folikulima kose.

Za studiju, objavljenu u časopisu Nature, istraživači su eksperimentisali na miševima, izlažući ih fizičkom stresu.

Poslije samo nekoliko dana, sve matične ćelije koje regenerišu pigment su izgubljene. Nakon što nestanu, više ne možete da regenerišete pigmente. Šteta je trajna, navodi se u rezultatima studije.

3. Imunitet

- Advertisement -

Kosa dobija boju iz matičnih ćelija melanocita, koje žive unutar svakog folikula. Kada vam stara kosa ispada, matične ćelije dodaju melanocite u nove folikule – dajući vašoj kosi boju. Kada ćelije prestanu da rade, folikuli više ne razvijaju pigment.

Prema studiji objavljenoj na miševima, oslabljen imuni sistem može uticati na MITF protein koji pomaže u funkciji melanocita. Iako studija nije potvrđena kod ljudi, istraživači vjeruju da i kod nas oslabljeni imuni sistem može izazvati sijedost.

4. Muškarci i povećan rizik od srčanih bolesti

Prema studiji koju je objavilo Evropsko društvo za kardiologiju, sijeda kosa je povezana sa povećanim rizikom od srčanih bolesti kod muškaraca.

Studija koja je uključila 545 odraslih muškaraca, podelila ih je u dvije grupe, na osnovu toga da li imaju koronarnu bolest arterija ili ne. Posle analiziranja njihove kose, utvrđeno je da je sijeda kosa povezana sa povećanim rizikom od bolesti koronarnih arterija, nezavisno od godina starosti.

5. Folikuli i “oksidativni stres”

Folikuli dlaka proizvode male količine vodonik-peroksida, hemikalije koja se decenijama koristi kao jeftin način za posvjetljivanje ili izbjeljivanje kose. Međutim, ako dođe do nakupljanja velikih količina vodonik-peroksida, boja kose može početi da blijedi.

6. Genetika

Ako su vam roditelji ili baka i djed postali sijedi rano – vjerovatno je da ćete i vi. Nedavno je utvrđen konkretan gen odgovoran za sijedu kosu.

Novija studija je proučila genome više od 6.000 ljudi iz Latinske Amerike i identifikovala 18 gena koji utiču na osobine kose, uključujući IRF4, koji je povezan sa sivom kosom.

7. Uticaj duhana

Studija objavljena u časopisu Indian Dermatology Online Journal, otkrila je da pušači imaju dva i po puta veću vjerovatnoću da osijede prerano u odnosu na nepušače.

Osim toga, određene hemikalije iz dima razgrađuju se u ćelijama kose, što može da dodatno bude uzrok ćelavosti.

 

Izvor: rts.rs

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 0
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Odbojkašice BiH se prvi put u historiji plasirale na Evropsko prvenstvo!

Ženska odbojkaška reprezentacija BiH se prvi put u historiji plasirala na Evropsko prvenstvo!
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 0
 •  

Ostavite komentar