Saturday, January 16, 2021
Oglas

Služba za poljoprivredu Grada Cazin: O prednostima jesenske sadnje te kako pravilno posaditi voćku

U Trendu

Oteli i silovali invalida u podrumu, dvojica zlostavljača umrla, trećem će se suđenje iz Orašja seli u Tuzlu

U potresnoj ispovijesti koju je supruga žrtve ranije dala navela je da njen suprug i dalje doživljava strahote, te da mu je život iz korjena poremećen.

Migranti u Velikoj Kladuši spasili ženu od utapanja

U naselju Polje, nadomak Velike Kladuše, grupa migranata je jučer u podnevnim satima izvukla jednu žensku osobu iz rijeke Kladušnice i tako su je spasili od utapanja.

Služba za poljoprivredu Grada Cazin uputila je obavijest voćarima koju prenosimo u nastavku.

Vrijeme je mirovanja vegetacije i sadnje voća, podizanje novih zasada. Prednost jesenske sadnje je u tome što posađena voćka ima povoljne klimatske uslove za što bolje učvršćivanje u tlu, tj. ima dobar kontakt sa tlom, a odmah nakon opadanja lista, zemlja je još dovoljno topla i vlažna pa će se korijenov sistem prije obnoviti i razviti. Zdrava i dobro razvijena sadnica je preduslov za zasnivanje zdravog višegodišnjeg zasada.

Gustoća sklopa zavisi od niza faktora, posebno o vrsti voćke, bujnosti sorte i podloge, uzgojnom obliku, plodnost tla i sl. Prije sadnje vrlo važne su pripreme počev od analize zemljišta, planiranje uzgojnog oblika, izbor sorata i oprašivača, a sve uz konsultovanje poljoprivredne struke. Važno je također da sadnice potiču od registriranog proizvođača, da su odgovarajućeg kvaliteta, deklarisane, uz odgovarajuću garanciju proizvođača/distributera.

Voćne sadnice moraju imati dobro razvijen korijenov sistem, žiličast, i bez bilo kakvih mehaničkih oštećenja. Potrebno je u zasadu voća imati minimalno tri sorte koje približno cvjetaju. Na manjim površinama hobi voćnjacima stave se drveni oslonci, a oko njih se kopaju jame širine 50-60 cm i dubine 40 cm. Bitno je da je promjer sadne jame veći od korijenovog sistema kako bi se žile nesmetano smjestile i zauzele u što prirodniji položaj. U jami za sadnju voćki napravi se uzvišenje u sredini na koju se stavi korijenov sistem i pravilno rasporedi na sve strane (prethodno natopljen otopinom zemljišnog insekto-fungicida. Zatim se obavlja nasipanje usitnjenog tla na korjen uz protresanje da se ispune šupljine te se obavi lagano zbijanje gaženjem. Na taj dio je najbolje staviti sloj zrelog stajskog gnojiva, ali treba paziti da gnojivo ne dođe direktno na korijen kako ga nebi spalilo i sloj zemlje do kraja.

Na kraju je potrebno sadnicu ugaziti i zaliti te privezati za drveni oslonac. Nakon zalijevanja voćku je potrebno orezati na željenu visinu 80 do 100 cm.

Detaljnije informacije i uputstva vezano za ovu problematiku možete dobiti u Službi za Poljoprivredu Grada Cazina (šalter br. 6)  ili u Službi za zaštitu bilja Poljoprivrednog zavoda USK.

Kontakt telefoni

Služba za poljoprivredu: 037/515-306, 037/515-351,

Oglas

Služba za voćarstvo Poljoprivrednog zavoda USK-a: 037/316-103.

Podjeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Dodik: RS će odustati od 9. januara kad Amerika odustane od 4. jula

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska odustati od 9. januara kada Amerika odustane od 4. jula.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar