19.2 C
Cazin
Srijeda, 16 lipnja, 2021

Slovenska vlada skinula oznaku tajnosti s “non-papera”, šta sadrži

POVEZANE VIJESTI

- Advertisement -

Vijeće Evropske unije potvrdilo je prije nekoliko dana da postoji dokument vezan za navodni slovenski “non-paper” o promjeni granica na zapadnom Balkanu. Ali nije objavljeno jer bi moglo ugroziti međunarodne odnose.

Međutim, slovenska vlada odlučila je poduzeti ovaj korak, zaključujući iz dokumenta br. Z-103-34 / 2010 da se skine oznaka tajnosti.

- Advertisement -

– Posljednjih mjeseci u domaćim i stranim medijima vidjeli smo brojne informacije o takozvanom “non-papiru” koji se pripisuje Republici Sloveniji. Vlada Republike Slovenije nije upoznata s takvim dokumentom, budući da o tome nije raspravljalo, pripremalo ili raspravljalo, niti je to učinilo neko ministarstvo ili vladino tijelo – napisali su u saopćenju za javnost dodajući da je dokument br. Z-103-34 / 2010, od 26. januara 2011., o mogućim daljnjim putovima za uspjeh procesa ustavne reforme Bosne i Hercegovine, objavio je portal 24ur.com.

– Na temelju odluke Vlade Republike Slovenije, pripremio ju je Milan Kučan u ulozi posebnog izvjestioca za Bosnu i Hercegovinu. Status ovog dokumenta je povjerljiv – zaključili su.

Prema informacijama ovog slovenskog portala, “dokument ne govori o promjeni granica na Balkanu poput one o konačnom raspadu Jugoslavije, koja je nedavno zaokružila i podigla veliku diplomatsku prašinu”. To su, piše ovaj portal, dva različita dokumenta.

- Advertisement -
Izvor:FAKTOR.BA

PODJELI: