Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Slovenka koja pjeva s Merlinom: Ko je atraktivna Senidah?

U Trendu

- Advertisement -

Senida Hajdarpašić, poznatija kao Senidah je slovenačka hip-hop, RnB i trep kantautorica koja je regionalnu popularnost stekla pesmom „Slađana“ iz 2018. godine. Glavni je vokal grupe MUFF.  Rođena je 9. aprila 1985. godine u Ljubljani. Živi i radi na relaciji Ljubljana – Beograd. Od djetinjstva je željela da nastupa, ali je prvu pjesmu pod nazivom „Pustinjom“ snimila tek 2010. godine. Sljedeće godine je postala članica soul-pop benda MUFF. Zajedno su objavili albume „Muff“ i „Unity“, te nekoliko singlova, piše biografija.org.

Uporedo s angažmanima u bendu Senida je i sama snimala pjesme, a popularnost na području cijele bivše Jugoslavije joj je donio singl „Slađana“. Uslijedile su numere razne numere te i solo album „Bez tebe“ koji se na tržištu pojavio 2018. godine. Uslijedila je saradnja sa bosanskohercegovačkim dvojcem Jalom Bratom i Buba Corellijem koja je iznedrila hit „Kamikaza“.

Djetinjstvo i muzički počeci

Kao što smo to već i kazali Senida Hajdarpašić je rođena 1985. godine u Ljubljani. Sa roditeljima, koji su porijeklom iz Crne Gore i sestrom je odrastala u slovenačkoj prijestonici. Premda je oduvijek željela da se bavi nekim javnim poslom, kočilo ju je to što je bila vrlo sramežljiva.

- Advertisement -

Zato je pjevala samo kada je sama kod kuće. Međutim, njena sestra ju je otkrila i postavila jednu njenu pjesmu na Youtube. Iako je negodovala, Senida je bila svjesna da ima talenat i potencijal, te je pristala na to da je sestra prijavi na jedno muzičko takmičenje.

Pobijedila je i dobila ponudu da potpiše ugovor sa jednom slovenačkom diskografskom kućom.

- Advertisement -

Prvi singl je objavila 2010. godine, a riječ je o pjesmi „Pustinjom“, za koju je kasnije priznala da nije bila ono što je ona željela. Na nagovor producenata i drugih muzičara trudila se da mijenja svoj vokal, ali joj to nikako nije odgovaralo.

Sljedeće godine se pridružila elektro soul-pop bendu MUFF u kome Tadej Košir svira gitaru, Grega Robič bas, Dorian Granda bubnjeve, a Miha Gorše klavijature.

Rađanje balkanske trep dive 

Uporedo sa pjesmama koje je snimala sa bendom, Senidah je radila i na solo karijeri. Tako je 2012. godine objavila dva singla „Več od lajfa“ i obradu čuvene pjesme „Program tvog kompjutera“.

Ipak, regionalnu prepoznatljivost je stekla singlom „Slađana“ čiji autori su Anže Cazzafura, Benjamin Krnetić i Senida. Pjesmu je objavila Diskografska kuća „Bassivity Digital“, a za vrlo kratko vreme singl je ovladao top listama u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -

Za slovenačku pjevačicu crnogorskog porijekla pročulo se i van granica bivše Jugoslavije, pa pjesma na servisu YouTube broji više od 43 miliona pregleda.

„Slađana“ je postala njena „lična karta“ i otvorila joj vrata mnogih muzičkih studija u Beogradu. U maju iste godine Senida je objavila singl „Belo“, na kome je radio isti tim ljudi.

Započela je saradnju sa bosanskohercegovačkim dvojcem Jalom Bratom i Bubom Correlijem, koja je sredinom avgusta prošle godine iznjedrila regionalni hit „Kamikaza“.

Senidah je u jednom od rijetkih intervjua za domaće medije kazala da bi voljuela da snimi duete sa Bajagom, Massimom Savićem ili Oliverom Mandićem.

Priznaje da bi zbog dobre pjesme naučila bilo koji jezik, te da trenutno pjeva na mješavini bosanskog, srpskog, hrvatskog, slovenačkog i crnogorskog koju naziva „balkanskim jezikom“.

Instagram
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Rodila je četvrto dijete 27 godina starijem milijarderu: Iz zatvora ju je izvukao kad je imala 16 godina

Elena Perminova danas ima život iz bajke, a nekada nije ima doslovce ništa
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar