Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Škotska je prva zemlja na svijetu u kojoj su ženski sanitarni proizvodi besplatni

U Trendu

- Advertisement -

Jedna studija sprovedena u Britaniji je pokazala da je 15% djevojaka imalo problem da priušti sanitarne proizvode, a čak 19% je prešlo na korištenje manje pogodnih proizvoda zbog troškova.

Također postoji i pravi problem kada je riječ o stigmi koja okružuje samu ideju menstruacije. Nedavna studija je otkrila da se 74% djevojčica starosti do 14 do 21 godinu u Britaniji stide da kupe ženske sanitarne proizvode.

Upravo zato se škotski Parlament sprema da donese zakon koji bi ih učinio prvom zemljom na svijetu u kojoj su ženski sanitarni proizvodi besplatni. Tako će „svi kojima su potrebni“ imati „relativno jednostavan“ pristup takvim proizvodima uz „razumnu privatnost“. 

- Advertisement -

Ovakav potez bi predstavljao historijski događaj u pokretu koji se zalaže za to da se proizvodi za održavanje menstrualne higijene učine osnovnim ljudskim pravom.

Škotska zakonodavka Monika Lenon je predložila Škotski zakon o proizvodima za menstruaciju, navodeći da „To nisu luksuzne stavke. Ovi proizvodi su istinski neophodni i niko u Škotskoj ne bi trebao biti primoran da živi bez proizvoda za menstruaciju“, dodajući i da je ovdje riječ i o „menstruaciji sa dostojanstvom.

- Advertisement -

Ovaj zakon bi proizvode učinio dostupnim u apotekama, omladinskim centrima i centrima zajednica.

Prije dvije godine Škotska je postala prva zemlja u kojoj su sanitarni proizvodi postali besplatni u svim školama, koledžima i univerzitetima.

„Nastavićemo dalje sa aktivnostima po kojima smo svjetski predvodnici u promovisanju dostojanstva kada je riječ o menstruaciji te djelovati putem šeme sertifikacije kako bismo podstakli organizacije da  učine dostupnima besplatne proizvode“, rekla je Ajlin Kembel.

Nažalost, proizvodi za menstruaciju u Britaniji se i dalje oporezuju u iznosu od 5%. Bivši premijer Dejvid Kameron je pokušavao pronaći načine da ga eliminiše, ali je to bilo nemoguće zbog pravile Evropske unije.

- Advertisement -

Trenutno postoji samo 13 zemalja na svijetu koje ne oporezuju proizvode za menstruaciju. U Sjedinjenim državama, samo 15 država nema porez na ove proizvode.

Siromaštvo u kontekstu menstruacije je veliki problem i u Sjedinjenim državama, iako postoje neka nastojanja da se ukine porez. Jedno istraživanje je pokazalo da je gotovo svaka peta Amerikanka ili napustila školu ranije ili je u potpunosti propustila zato što nije imala proizvode za menstruaciju.

 

Izvor: Lola magazin

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Pomozite sebi: Evo šta ćete učiniti u slučaju u slučaju panike

Napadi panike potječu iz grupe anksioznih poremećaja, a često se javljaju bez ikakvog znaka upozorenja.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar