Saturday, January 16, 2021

Serwer o Dodikovoj najavi secesije u UN-u: Tamo odakle ja dolazim to je izdaja!

U Trendu

Oteli i silovali invalida u podrumu, dvojica zlostavljača umrla, trećem će se suđenje iz Orašja seli u Tuzlu

U potresnoj ispovijesti koju je supruga žrtve ranije dala navela je da njen suprug i dalje doživljava strahote, te da mu je život iz korjena poremećen.

Migranti u Velikoj Kladuši spasili ženu od utapanja

U naselju Polje, nadomak Velike Kladuše, grupa migranata je jučer u podnevnim satima izvukla jednu žensku osobu iz rijeke Kladušnice i tako su je spasili od utapanja.

Nijednu njegovu odluku nećemo službeno objaviti, ni poštovati u RS-u. Ako Incko nastavi sprovoditi odluke, razmotrit ću početak integracije RS-a s matičnom zemljom Srbijom.

Piše: A. DUČIĆ

Ovom rečenicom izgovorenom jučer tokom sastanka sa ambasadorima Vijeća sigurnosti UN-a lider SNSD-a i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik postao je možda prvi zvaničnik jedne države koji je na ovom skupu najavio njeno razbijanje.

Iako se radilo o posebnoj neformalnoj sjednici u format Arria – Formula, gdje se pored njega obraćao i lider HDZ-a Dragan Čović, sama pozornica gdje je Dodik ovo proklamavao, ima izuzetnu važnosti u svjetskoj diplomatiji i međunarodnim odnosima, jer su joj prisustvali ambasadori najjačih zemalja svijeta.

Profesor Univerziteta Johns Hopkins i američki ekspert za Balkan Daniel Serwer u razgovoru za Fokus.ba prokomentirao je ovu situaciju.

-Tamo odakle ja dolazim, zagovaranje secesije bez dobrih motiva je izdaja! Opravdanje secesije zahtijevalo bi ekstremna kršenja ljudskih prava, što u RS-u, naravno, nije slučaj – kazao je Serwer za naš portal.

No, na upit hoće li ove jasne Dodikove prijetnje razbijanja državom proći nekažnjeno na međunarodnoj političkoj sceni, Serwer cijeni da vjerovatno hoće.

-I samo Vijeće za provedbu mira zasigurno se neće složiti oko toga šta povodom ovoga uopće treba učiniti. Inzku je potrebna podrška tog vijeća da bi djelovao snažno  – rekao je Serwer.

Diplomatski predstavnici SAD, Francuske i Velike Britanije su, kao i ambasador Njemačke čvrsto stali na stranu visokog predstavnika Valetina Inzka, kojeg je Dodik usput i vrijeđao. Američki ambassador Richard Mills ustanovio je da je institucija visokog predstavnika ključna komponenta Daytonskog sporazuma.

-Moj je dojam da Bosna i Hercegovina mora ići dalje od Daytona do građanskog ustava, sa smanjenim etničkim vetom i povećanom zaštitom za pojedinačna ljudska prava. Ali jedini način da se to učini je ako bosanskohercegovački građani to zahtijevaju – zaključio je Serwer u razgovoru za Fokus.ba.

Podjeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

Izvor:FOKUS
- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

U Federaciji BiH vakcina će biti besplatna, vakcinisanje dobrovoljno

Primarni plan je, kazao je Pehar, smanjiti morbiditet i mortalitet koji se može dovesti u vezu sa Covidom-19
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar