6.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Savez samostalnih sindikata BiH oštro osudio pritiske u vezi s Nacrtom zakona o reprezentativnosti

POVEZANE VIJESTI

“Odzvonilo” nesavjesnim vozačima u BiH: Parlament sutra glasa o novim kaznama zbog opasne vožnje

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH je razmatranje inicijative Edite Đapo (SBB) za izmjenu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH

Džaferović-Nderitu: Veliki problem negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca

Razgovarano je o pravosnažnoj presudi Haaškog tribunala Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene širom Bosne i Hercegovine.

Semir Efendić nezadovoljan odlukom Vlade FBiH o gradnji autoputa kroz grad

"Dok se svugdje u svijetu zaobilaznice prave oko gradova ovo je jedini slučaj gdje se želi autoput - brza cesta graditi kroz sam grad", rekao je on.

Eksperimentalni koncert u Sarajevu: Donosimo sva pravila i procedure

I glavni grad BiH, nakon 18 mjeseci, organizovat će eksperimentalni koncert pred 1.000 gledalaca.
- Advertisement -

Upravni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH na sjednici održanoj 9. juna razmatrao je Nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i Udruženja poslodavaca.

Iz Sindikata su naveli da oštro osuđuje insistiranje Vlade FBiH i resornog Federalnog Ministarstva rada i socijalne politike kao i pritisak koji vrše na sindikate da se ishitreno utvrdi tekst Prijedloga navedenog zakona, zanemarujući ranije zaključke socijalnih partnera.

- Advertisement -

“Sindikat se protivi ishitrenom utvrđivanju teksta Prijedloga zakona o reprezentativnosti sindikata i Udruženja poslodavaca, jer Vlada i ministarstvo primjenjuju dvostruke aršine.

Sindikat izražava navedeni stav iz razloga što su na temelju zaključka ESV-a u toku pregovori socijalnih partnera o tekstu navedenog zakona. Tekst su usaglasili Udruženje poslodavaca i Sindikat, ali strana Vlade, odnosno resornog ministrstva nameće vlastite prijedloge i mijenja usaglašene stavove socijalnih partnera. Zakon koji se predlaže od strane Vlade i ministarstva i nastojanje da se isti uputi prema Parlamentu Federacije BiH nema za cilj ništa drugo, osim potpuno uništenje sindikalnog pokreta, usitnjavanjem sindikata”, naveli su.

Sindikat ponovo ukazuje i zahtjeva od Vlade Federacije BiH da prioritento pitanje bude donošenje akta o najnižoj plaći koji je neophodan kako bi se zaštitila prava i interesi više od 530.000 radnika u Federaciji BiH. S tim u vezi Sindikat zahtjeva hitnu sjednicu ESV u pogledu pitanja utvrđivanja najniže plaće u Federaciji BiH.

“Napominjemo da ćemo povodom aktuelne teme na koju se odnosi predmetno saopćenje upoznati predstavnike Međunarodne organizacije rada (MOR) i drugih relevantnih domaćih i međunarodnih institucija zbog očigledne namjere Vlade FBIH i resornog ministarstava da kreiranjem ovakvih zakonskih prijedloga i rješenja pokuša urušuti sindikalni pokret, jer bi se usvajanjem zakona omogućilo stvaranje malih sindikalnih organizacija koje bi se lakše držale “pod kontrolom” vlasti, odnosno, poslodavca”, navedeno je u pismu koje potpisuje predsjednik Mevludin Bektić.

- Advertisement -
Izvor:KLIX

PODJELI: