Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Ružnić nakon sastanka s Radončićem: USK može prihvatiti i zbrinuti najviše 1.000 migranata u dva centra

U Trendu

- Advertisement -

Nakon što je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić prilikom jučerašnje posjete Bihaću tražio realnu procjenu odgovarajućih smještajnih kapaciteta u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, danas je održan sastanak Kantonalne operativne grupe za situaciju s migrantima i izbjeglicama.  

Kako je nakon sastanka kazao premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, ovaj kanton može prihvatiti i adekvatno zbrinuti maksimalno 1.000 migranata, i to u dva privremena prihvatna centra. 

Privremeni smještaj

To moraju biti dva centra i maksimalno 1.000 migranata da bi se na adekvatan način kontrolirali humanitarni, zdravstveni i sigurnosni aspekt ove situacije. Ponudili smo i mogućnost izgradnje tranzitnog centra u Kantonu, ali van naseljenog područja. Kapacitet tog centra bi, također, bio do 1.000 mjesta, gdje bi tim ljudima bio osiguran privremeni smještaj i zdravstvena pomoć prije nastavka puta prema željenim destinacijama – rekao je Ružnić.  

- Advertisement -

Predstavljen je i podatak da u četiri prihvatna centra na području ovog kantona trenutno boravi 3.415 migranata i izbjeglica, te veliki broj u napuštenim objektima i na ulicama.

Jedan od zaključaka Operativne grupe je i da Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i zaštitarske agencije moraju u kratkom vremenskom roku dostaviti plan ograničavanja kretanja korisnika usluga svih ovdašnjih centara. Na ovo smo prinuđeni zbog zaštite i kontrole zdravstvene situacije, odnosno mjera predostrožnosti zbog približavanja koronavirusa – naglasio je kantonalni ministar unutrašnjih poslova Nermin Kljajić.

- Advertisement -

Na današnjem sastanku zatraženo je i izmještanje oko 450 maloljetnika bez pratnje, koji trenutno borave u privremenim prihvatnim centrima Bira u Bihaću te Miral u Velikoj Kladuši.

Smještajni kapaciteti

Državna ministarstva sigurnosti i za zaštitu ljudskih prava moraju donijeti plan i program zbrinjavanja maloljetnika bez pratnje. Trenutno u BiH boravi oko 600 maloljetnih osoba bez pratnje, a više od 500 ih je u našem kantonu. Mi tražimo izmještanje oko 450 maloljetnika iz Bire i Mirala kako bi im se van područja USK osigurali odgovarajući životni uvjeti i zaštita svih njihovih prava – kazala je ministrica zdravstva, rada i socijalne politike Nermina Ćemalović.  

Najavljena je i mogućnost izmještanja određenog broja migranata koji borave u napuštenim objektima i na ulicama, međutim, to zavisi od smještajnih kapaciteta u centru Blažuj. Također, policija Unsko-sanskog kantona pojačat će aktivnosti na sprečavanju sve učestalije pojave prosjačenja migranata.

 

- Advertisement -

Izvor: Dnevni Avaz/Fena

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar