6.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Rusija traži nezavisnu medicinsku ekspertizu ratnog zločinca Ratka Mladića

POVEZANE VIJESTI

Završen sastanak čelnika NATO-a: Pričalo se o ruskoj agresiji i usponu Kine

Ovo je bio prvi samit na kojem je učestvovao novi američki predsjednik Džo Bajden

Počelo suđenje Njemici koja je drogirala i ugušila svoje petero djece

Christiane K. u sudu u Wuppertalu, na zapadu Njemačke, sudit će se za pet ubistava, a prijeti joj doživotni zatvor

Svjetski poznatoj voditeljici dijagnosticiran rak

Poznata i po izvještavanju iz Bosne i Hercegovine, tokom agresije na našu zemlju

Pogledajte pokušaj dramatične pljačke draguljarnice u centru Venecije: Dimnim bombama pokušali stvoriti diverziju

Pljačka je ostala samo na pokušaju jer je jedan turist upozorio obližnju policijsku patrolu
- Advertisement -

Potpuni, nezavisni medicinski pregled, pa i o stanju njegovih kognitivnih sposobosti nije bio sproveden, kazao je Kuzmin

Rusija traži nezavisnu medicinsku ekspertizu bivšeg komandanta vojske Republike Srpske, Ratka Mladića, pravosnažno osuđenog na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH, prenose RIA Novosti.

- Advertisement -

– Rusija pridaje važan značaj osiguranju prava za osobe koja su u zatvoru, uključujući i pravo na medicinsku pomoć. Vijeće sigurnosti UN je u rezoluciji 2529 prošle godine iznio svoj stav o tome – rekao je zamjenik ruskog ambasadora u UN Genadij Kuzmin na sjednici SB.

Naveo je da je do Rusije došla informacija o nezadovoljavajućem zdravstvenom stanju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, uključujući i njegovu rehabilitaciju poslije operacije.

– Potpuni, nezavisni medicinski pregled, pa i o stanju njegovih kognitivnih sposobosti nije bio sproveden. Izričito zahtjevamo da se takav pregled obavi – naveo je Kuzmin.

Prema njegovoj ocjeni, Haški tribunal nije postao “institut za pomirenje u različitom balkanskom društvu”, a uzrok tome je “deficit pravičnosti u donošenju odluka, napadi na jednu stranu konflikta ne pravnim, već političkim sredstvima i prećutkivanje grijehova drugih”.

- Advertisement -

Podsjećamo, jučer je potvrđena prvostpena doživotna kazna zatvora, a Mladić će ostati u pritvoru do određivanje zemlje u kojoj će služiti kaznu.

- Advertisement -

PODJELI: