Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Ramazan – prilika koja se ne propušta!

U Trendu

- Advertisement -

Blizina polovice Ramazana nam poručuje kako su ramazanski dani dragocjeni i kako brzo prolaze kao što i dunjalučko vrijeme brzo prolazi te ga treba na što bolji način iskoristiti.

Ramazan je jedinstvena godišnja prilika i šansa koju je Gospodar iz Svoje Milosti dao za sve one koji cijene blagodat vremena i za one koji su svjesni da bez Božje Milosti, Njegovog oprosta i zadovoljstva ne mogu pravilno koračati kroz život.

Ramazan je tu da uzdigne, podigne i nahrani vjerničke duše i srca, da ojača naše karaktere, da nas učini boljim, samo je do nas hoćemo li to dopustiti Ramazanu.

- Advertisement -

Oni koji nisu prigrlili i zagrlili Ramazan i prepoznali njegovu vrijednost kroz post, ovo je posljednji poziv da to učine jer ko nam može garantirati da ćemo dočekati sljedeći Ramazan u stanju da ga postimo ili hoćemo li uopće dočekati na dunjaluku.

Ta spoznaja o našoj prolaznosti i neizvjesnosti na ovome prolaznom svijetu dodatno nas motivira da svaki dan iskoristimo kao posljednji, da svaki namaz obavljamo kao da nam je posljednji i da svaki Ramazan postimo kao da nam je posljednji.

- Advertisement -

Mnogi su odgađali temeljne ibadete, namaz, post, dobra djela, dolazak u džamiju pa ih nisu dočekali, a njih je dočekalo stanište u mezaru.

Koliko ih je koji bi sve dali za jednu sedždu ili jedan dan posta ali nemaju tu priliku!

Oni koji još ne poste, a nemaju opravdan razlog, trebaju se prepustiti Ramazanu, učiniti taj prvi (najteži) korak, a kada to učine, Allah će olakšati.

- Advertisement -

Gospodar svih svjetova promatrajući svoje robove želi vidjeti ima li kod nas te odvažnosti, hrabrosti, inicijative, On, Stvoritelj sviju nas, gleda nas hoćemo li prvi učiniti taj korak, a onda On, Milostivi, olakšava i daje olakšanje, u svemu.

Ali najteže je početi, krenuti, klanjati, postiti…Zašto?

Zato što postoji taj prokleti ŠEJTAN, mora on ispuniti svoju ulogu i misiju, a njegova misija je najjača i najžešća kada trebamo početi sa bilo kojim ibadetom ili dobrim djelom, on sve moguće svoje strelice (čitaj: opravdanja, izgovore) nama ubacuje u misli (srce) samo da nas pokoleba…

I svakog od nas šejtan jako dobro poznaje tako da zna gdje “udarati” (u čemu smo slabi)…

Ja lično na Ramazan gledam kao na neprocjenjiv dar, blagodat i milost Stvoritelja prema stvorenjima.

Hvala Mu što nam je podario Ramazan, da bar jednom u godini dana kontroliram i pazim što ću i kako govoriti, što slušati, što gledati, kako i o čemu razmišljati, kakve emocije nositi u sebi.

Hvala Mu što jednom u godini dana oponašam meleke koji su stalno u službi ibadeta i dobra

Da bar jednom u godini dana omogućim svom organizmu da se očisti,  pročisti, regenerira od nakupnina različitih toksina, da se i ja očistim od taloga grijeha tokom godine jer ništa bolje ne sapire dušu i srce od grijeha kao post u Ramazanu i svako dobro djelo u Ramazanu koje ima posebnu vrijednost.

Allah, dž.š. je post u Ramazanu propisao iz ljubavi i milosti prema nama.

Tolike su dobrobiti, koristi u postu da je teško sve to nabrojati.

I još pored svega toga, Allah dž.š. nas nagrađuje posebnim nagradama zbog posta, a činimo nešto što nama višestruko koristi.

Gdje to ima?

Doktor ti propiše i dadne besplatno neke super lijekove za tvoje zdravlje i na kraju, ako ih redovno i predano koristiš, doktor te nagradi posebnim nagradama.

Jeste li kad čuli za takvo što ?!

Draga braćo, oplemenimo ove ramazanske dane ibadetima koji će svjedočiti u našu koristi, uljepšajmo ove dane svakim oblikom dobročinstva koje će nas dočekati kao najljepši plod na budućem svijetu.

Na tom putu učimo prelijepu dovu koju svi znamo:

RABBI JESSIR WE LA TU’ASSIR, RABBI TEMMIM BIL HAJR – AMIN!

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
Izvor:AKOS.BA
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Sutra se nastavlja proces vakcinacije građana Kantona Sarajevo

U dvorani Juan Antonio Samaranch (Zetra) sve je spremno da se sutra u 8:00 sati.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar