6.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Putin iznio stav o ukrajinskom zakonu o autohtonim narodima: To su fraze iz nacističke Njemačke

POVEZANE VIJESTI

Završen sastanak čelnika NATO-a: Pričalo se o ruskoj agresiji i usponu Kine

Ovo je bio prvi samit na kojem je učestvovao novi američki predsjednik Džo Bajden

Počelo suđenje Njemici koja je drogirala i ugušila svoje petero djece

Christiane K. u sudu u Wuppertalu, na zapadu Njemačke, sudit će se za pet ubistava, a prijeti joj doživotni zatvor

Svjetski poznatoj voditeljici dijagnosticiran rak

Poznata i po izvještavanju iz Bosne i Hercegovine, tokom agresije na našu zemlju

Pogledajte pokušaj dramatične pljačke draguljarnice u centru Venecije: Dimnim bombama pokušali stvoriti diverziju

Pljačka je ostala samo na pokušaju jer je jedan turist upozorio obližnju policijsku patrolu
- Advertisement -

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za rusku državnu televiziju govorio je o novom ukrajinskom prijedlogu zakona o autohtonim narodima te je izjavio kako ga ovakve konstrukcije podsjećaju na period nacističke Njemačke.

Pored priče o autohtonim narodima, Putin se osvrnuo i na priču o pridruživanju Ukrajine NATO savezu te je ponovio svoje neslaganje s eventualnim ukrajinskim članstvom u ovoj organizaciji te je naglasio kako članstvo Ukrajine u NATO-u za Rusiju predstavlja “crvenu liniju”.

- Advertisement -

Ipak, veći dio intervjua, Putin je posvetio priči o zakonu o autohtonim narodima koji bi Ukrajina trebalo da usvoji na prijedlog ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

Prema tekstu zakona, Rusi u Ukrajini ne mogu se smatrati autohtonim narodom, a autohtoni stanovnici bi prema novim propisima dobili široka kulturna, ekonomska, obrazovna i jezička prava.

Osvrnuo se Putin i na ukrajinsku državnost te je pojasnio historiju nastajanja ovog termina.

“Ona je proizvod sovjetskog razdoblja. Boljševici su organizirajući Sovjetski savez stvorili između ostalog i savezne republike i Ukrajinu. Možemo se prisjetiti da su te teritorije postale dijelom ruske države još u periodu 1645. godine. Ti su se ljudi smatrali Rusima i pravoslavcima. Sve je to u dokumentima i arhivima”, rekao je Putin.

- Advertisement -

Osim toga, ruski predsjednik je naglasio kako su termini poput “autohtonosti” ili “korijenskih” naroda u potpunosti neprihvatljivi i prema međunarodnom humanitarnom pravu.

“Ovo izgleda kao teorija i praksa nacističke Njemačke. Kako će se to organizovati? Sam Zelenski je po nacionalnosti Jevrej. Ne znam, možda ima i miješanu krv. Šta uraditi s tim ljudima? Hoćemo li im sada mjeriti lubanje kao u nacističkoj Njemačkoj? Kao što su se definirali lažni i pravi Arijevci, sada ćemo definirati lažne i prave Ukrajince?”, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je istakao kako ne očekuje reakcije evropskih lidera i organizacije u vezi kontroverznog zakona.

- Advertisement -

“Odnosi s Ukrajinom se grade na takav način da se na nju gleda kao antipod Rusiji. Zato se oni mnogo i ne bave Ukrajinom i ne primjećuju neonacističke simbole u ukrajinskim gradovima”, poručio je Putin.

Šta podrazumijeva Zakon o autohtonim narodima?
Tekst zakona o autohtonim narodima pojavio se na stranici Vlade Ukrajine. Prema zakonu, autohtonim narodima definiraju se etničke zajednice koje su nastale na teritoriji Ukrajine te imaju tradiciju, kulturu i predstavnička tijela.

Također, ovom zajednicom definiraju se manjinski narodi u Ukrajini koji nemaju državu izvan njenog područja.

Ovom formulacijom, automatski se odbacuje mogućnost da se Rusi koji žive u Ukrajini proglase autohtonim narodom tog područja. Novi zakon također obrađuje i temu naroda na Krimu.

Prema novom zakonu, autohtonim narodima proglašavaju se krimski Tatari, te Karaiti i Krimčaki.

Novi zakon omogućava autohtonim narodima da ostvare svoje pravo na samoopredjeljenje te da imaju pravo na samoupravu u pitanjima koja se odnose na njihove unutrašnje poslove, uspostavljanje predstavničkih tijela koja bi bila formirana u skladu s ukrajinskim zakonima.

- Advertisement -
Izvor:KLIX

PODJELI: