Subota, 27 veljače, 2021

Prvi sastanak s Bajdenovom administracijom: Slijedi li “resetiranje” NATO-a?

U Trendu

Suprugu dva dana tukao, molila ga da prestane i preminula

On je u namjeri da je ubije, kontinuirano, ženu dva dana fizički i psihički zlostavljao.

Izboden migrant u Bihaću

Sinoć je MUP USK prijavljen incident uzrokovan među migrantima.
- Advertisement -

Prvi kontakt između saveznika i vlade Džo Bajdena (Joe Biden) bit će ove srijede virtuelni, razgovarat će ministri odbrane Saveza.

Novi lider Pentagona Lojd Ostin (Lloyd Austin) obratit će se iz Vašingtona (Washington) svojim kolegama, njih 29, a nijedna odluka se ne očekuje tokom dva dana razgovora, jer se Amerikanci najprije žele savjetovati.

Talibanski sporazum

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg objasnio je da bi “prvi sastanak s Bajdenovom administracijom trebao omogućiti pripremu samita koji će se održati kasnije tokom godine” i priznao da moraju “obnoviti izgubljeno povjerenje”.

- Advertisement -

Sastanak ministara vanjskih poslova sa šefom američke diplomatije Entoni (Antony) Blinkenom predviđen je 23. i 24. marta, a samit bi se mogao održati prije kraja prvog semestra, dodao je isti izvor.

Ministri odbrane NATO-a razmotrit će poštuju li talibani sporazum koji poziva na prekid napada i povlačenje stranih vojnika do 1. maja.

– Vidimo da je i dalje potrebno da talibani učine više kad je riječ o ispunjavanju njihovih obaveza… kako bi se osiguralo da prekinu sve veze sa međunarodnim teroristima – rekao je Stoltenberg.

Američki kongresnici i međunarodne organizacije za ljudska prava traže da se odgodi povlačenje iz Afganistana zbog učestalih napada, uključujući bombaški napad u decembru u kojem je poginuo zamjenik guvernera Kabula.

NATO ima 9.600 vojnika u Afganistanu, uključujući 2.500 Amerikanaca, koji učestvuju u obuci i pomažu afganistanskim snagama sigurnosti.

Mnogi strahuju da će napredak postignut tokom dvije decenije strane intervencije brzo biti poništen u slučaju međunarodnog povlačenja i da će doći do nazadovanja u područjima koja se kreću do prava žena do demokratije.

Američki kongresnici strahuju da bi mogao izbiti i građanski rat.

Šestomjesečna odgoda

Na ovosedmičnom sastanku ministara odbrane NATO-a trebala je biti donesena odluka o povlačenju. No, nova američka administracija predsjednika Bajdena poziva se da zatraži šestomjesečnu odgodu.

I u vezi sa sve većim napetostima s Turskom, Europa čeka Bajdena.

Ton se zaoštrio u ponedjeljak, kada je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayip Erdogan) optužio Sjedinjene Države da “podržavaju Radničku stranku Kurdistana, (PKK) optuženu da je pogubila 15 Turaka, godinama zatočenih na sjeveru Iraka.

Saveznici odbijaju sankcionirati turskog predsjednika i ističu da je “Turska važan saveznik i da je moraju zadržati u NATO-u”.

Treći spor je finansijski. Tokom četiri godine, SAD je predbacivao Europljanima i Kanađanima da premalo ulažu u odbranu.

Podjeli s prijateljima
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Zdravi napitak: Napravite ukusni smoothie od malina i jabuka

Smoothie je sastavni dio brojnih dijeta, ali i načina zdrave prehrane.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

Ostavite komentar