6.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Protesti ispred Vlade FBiH, ako se zahtjevi ne ispune slijedi generalni štrajk doktora

POVEZANE VIJESTI

“Odzvonilo” nesavjesnim vozačima u BiH: Parlament sutra glasa o novim kaznama zbog opasne vožnje

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH je razmatranje inicijative Edite Đapo (SBB) za izmjenu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH

Džaferović-Nderitu: Veliki problem negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca

Razgovarano je o pravosnažnoj presudi Haaškog tribunala Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene širom Bosne i Hercegovine.

Semir Efendić nezadovoljan odlukom Vlade FBiH o gradnji autoputa kroz grad

"Dok se svugdje u svijetu zaobilaznice prave oko gradova ovo je jedini slučaj gdje se želi autoput - brza cesta graditi kroz sam grad", rekao je on.

Eksperimentalni koncert u Sarajevu: Donosimo sva pravila i procedure

I glavni grad BiH, nakon 18 mjeseci, organizovat će eksperimentalni koncert pred 1.000 gledalaca.
- Advertisement -

Simbolično, minut do 12 sati održani su protesti Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH ispred zgrade Vlade FBiH.

Razlog protesta je stalno odgađanje usvajanja Zakona o reprezentativnosti od strane Federalne vlade. Do sada nije ponuđeno objašnjenje zašto se čeka toliko na taj zakon i zašto je u pripremi.

- Advertisement -

– Trudimo se da naši pacijenti ne ispaštaju, međutim ukoliko dođe do daljih koraka i generalnog štrajka doktora, nažalost naše usluge će biti uskraćene i primat će se samo hitna stanja i covid pacijenti – kazala je doktorica Marina Berberović, predsjednica sindikata HNK.

Protesti će se održati u srijedu i četvrtak, a ako se ne pokrene procedura usvajanja zakona o reprezentativnosti protesti će biti svakodnevni.

– Čekamo da Vlada FBiH uradi ono što je trebala prije četiri godine. Bila je dužna po zakonu o radu 2016. godine da u julu 2017. godine usvoji zakon kojim se rješavaju statusna pitanja sindikata i poslodavaca direktno, a indirektno članova. Sindikat doktora okuplja 92 posto doktora u FBiH i ovo jedini način da doktori riješe svoja statusna pitanja da nam se ne desi ono što se dešavalo 2017. godine – egzodus doktora. To smo zaustavili kroz kolektivne ugovore u svih 10 kantona – rekao je Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

- Advertisement -

PODJELI: