Subota, 15 svibnja, 2021

Proširena sjednica Predsjedništva A-SDA: Usvojena deklaracija o osudi napada na Ustav i institucije BiH

U Trendu

- Advertisement -

Uzimajući u obzir učestale neprihvatljivenapadepredstavnika iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta na Ustav i Ustavni sud nakon Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o poljoprivrednom zemljištu, prema kojoj se svopoljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta.

Zapažajući verbalne prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu države Bosne i Hercegovine najčešće i učestalo od strane člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Uzimajući u obzir najavljenu političkublokadu rada institucija Bosne i Hercegovineod strane svih parlamentarnih političkih subjekata iz entiteta Republika Srpska na državnom nivou, te zaključke Narodne skupštine Republike Srpskekoji su usvojeni na posebnoj sjednici održanoj 17. februara 2020. godine.

- Advertisement -

Uočavajući nelagodu, nemir i zabrinutost građana Bosne i Hercegovine zbog neprimjerene i huškačke retorike pojedinih političkih predstavnika u medijskom prostoru, a kojom se širi strah zbog mogućih sukoba, proglašava ovu Deklaraciju o osudi napada na Ustav i institucije Bosne i Hercegovine:

I. Stranka demokratske aktivnosti Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika kojima najavljuje protuustavno djelovanje i podrivanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine organiziranjem referenduma o odcjepljenju u entitetu Republika Srpska, kao i izjave o secesiji kojima prijeti suverenitetu i teritorijalnom integritetu države Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -

II. Stranka demokratske aktivnosti Bosne i Hercegovine osuđuje svaki oblikpodrivanjauloge, značaja i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a čije odluke su konačne i obavezujuće.

III. Stranka demokratske aktivnosti Bosne i Hercegovine poziva sve parlamentane stranke zastupljene u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, sve izabranei imenovanezvaničnike u organima i institucijama Bosne i Hercegovine na dosljedno poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, kao i poštivanje i dosljedno provođenje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

IV. Smatramo da je neprihvatljiv i za sve građane Bosne i Hercegovine štetanzaključak Narodne skupštine Republike Srpske, kojim se obavezuju predstavnici Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima Bosne  i Hercegovine do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu, jer se istim blokira rad zakonodavnih organa Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a samim tim i svi potrebni reformski procesi za stjecanje kandidatskog statusa i pridruživanje Europskoj uniji.

V. Pozivamo sve parlamentarne političke stranke i njihove izabrane i imenovane zvaničnike na državnom nivou da u skladu s Ustavom, zakonima i poslovnicima redovno i pravovremenoizvršavaju svoje obaveze, vođeni interesima države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana, kako bi u skladu s utvrđenim zakonodavnim postupcima i parlamentarnom praksom ostvarivali političke ciljeve i rješavali sva otvorena pitanja.

- Advertisement -

VI. Pozivamo sve političke stranke u Bosni i Hercegovini, koje svoje  političko djelovanje i aktivnosti  temelje na načelima vladavine prava,da se usklađenim zajedničkim djelovanjem, u skladu s Ustavom, zakonima i demokratskim sredstvima, odupru svakom obliku narušavanja i ugrožavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i suverenosti države Bosne i Hercegovine.

 

PREDSJEDNIK A–SDA BiH

    Nermin Ogrešević

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Berlusconi već danas izašao iz bolnice

Berlusconija (84) su ispred glavnog izlaza čekali fotografi i snimatelji ne bi li ga uspjeli snimiti.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar