Home VIJESTI BOSNA I HERCEGOVINA Prodanović: Migrante iz BiH treba vratiti u zemlje porijekla koje nisu u...

Prodanović: Migrante iz BiH treba vratiti u zemlje porijekla koje nisu u ratu

0
- Oglas -

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Lazar Prodanović smatra da bh. vlasti u skladu sa Zakonom o readmisiji, moraju mnogo više uraditi na tome da oni koji su ušli nelegalno u BiH budu vraćeni u zemlje porijekla ako te zemlje nisu u ratnom konfliktu.
Kako je kazao, upravo najveći broj migranata je iz zemalja u kojima trenutno nije ratno stanje.

Komentarišući tvrdnje ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Selme Cikotića koji je nedavno rekao da je “readmisija gotovo nemoguća misija”, Prodanović je istakao da je to odgađanje problema i da vlasti u BiH treba da postupaju u skladu sa sporazumom o readmisiji.

“Treba ostvariTI takav ambijent da oni koji su nelegalno ušli budu deportovani u zemlje porijekla ukoliko to ne krši njihova osnovna ljudska prava. Postoje pravila prema sporazumu o readmisiji kada zemlja ne može prihvatiti taj model”, rekao je Prodanović.

- Oglas -

Naglasio je da je sasvim sigurno da u BiH postoji jedan broj migranata koji ne žele otkriti identitet, ali da je znatno veći broj onih koji posjeduju dokaze o identitetu.

Prodanović smatra da su motivi onih koji su u migrantskom valu najvjerovatnije ekonomske prirode.

“Moguće je da postoje i neki drugi motivi, u prvom redu sigurnosni. To je mnogo opasnije i kod tih osoba je prisutan motiv da im se ne otkrije identitet”, dodao je Prodanović.

- Oglas -

Istakao je da nisu bez osnova tvrdnje da je BiH postala žrtva projekta novog naseljavanja ljudi koji su u valu migrantske krize.

“Nije nemoguće da se BiH naseljava ljudima iz Pakistana, Afganistana i drugih islamskih zemalja. Ako u BiH bude neko i ostajao, to će biti oni ‘najgori’, oni koji su najlošijeg ekonomskog i obrazovnog statusa, kao i oni sumnjivog sigurnosnog statusa. To stanje će nesumnjivo zavisiti od toga koliko će biti ojačana granica EU. Takav scenarij naseljavanja migrantima za ostale zemlje zapadnog Balkana nije nemoguć”, upozorio je Prodanović.

U protekle tri godine je migrantima, koji nelegalno borave u BiH, putem “Western Uniona” iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka prebačeno 5.880.723 KM, navedeno je u podacima koje je zastupnica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Sanela Prašović Gadžo pripremila za današnju sjednicu Komisije za sigurnost.

- Oglas -

Ona je upitala kako osobe koje nelegalno borave u BiH, a većina ih odbija da vlastima u BiH i policijskim agencijama predoče svoje identifikacione dokumente, istovremeno preuzimaju novčane transfere putem “Western Uniona” u bankama i poslovnicama “Pošte”, budući da je za preuzimanje novca putem ovog servisa potrebno pokazati identifikacioni dokument.

Podjeli s prijateljima
  • 11
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    11
    Shares

Ostavite komentar

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here