13.6 C
Cazin
Srijeda, 16 lipnja, 2021

Preminuo Branko Gavrić, autor omota kultnih jugoslavenskih muzičkih albuma

POVEZANE VIJESTI

- Advertisement -

Čuveni jugoslavenski grafički dizajner Branko Gavrić preminuo je danas u Beogradu u 67. godini, prenose mediji u Srbiji.

Jedan od najpoznatijih grafičkih dizajnera, ilustratora i autor brojnih plakata za kultne albume muzičke scene iznenada je preminuo zbog komplikacija nakon operacije.

- Advertisement -

Rođen je 1955. godine, a tijekom bogate karijere potpisao je omote albuma “Električnog orgazma”, Elvisa J. Kurtovića, Kornelija Kovača, a zaslužan je i za omot kultnog albuma jugoslavenskog novog vala “Paket aranžman”.

Osim što je ilustrirao naslovnicu, Gavrić je bio zaslužan za sam naziv legendarne kompilacije koja je prvi put na diskografskom izdanju predstavila beogradske grupe Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam.

Nedavno se pojavio i na otvaranju izložbe “Paket aranžman (1981-2021)” na beogradskom Kalemegdanu, a kada se početkom godine obilježilo četiri decenije od izlaska kultnog albuma, ovako se za BBC prisjetio kako mu je došla ideja za omot.”Zapad malo zna o nama, trpa nas iza Željezne zavjese, a u tom trenutku muzika u Jugoslaviji ne zaostaje za Europom i Amerikom, pa ju je samo trebalo predstaviti tom Zapadu, dovesti ga u Beograd na obilazak. I to bez ikakvih uljepšavanja. I tako je Paket postao turističko-muzički Paket aranžman”, pričao je dodavši kako je muzičarima koncept za omot predstavio u kafiću Kolarac, i da su svi bili protiv tog rješenja, jer je svako vidio projekt kao osobni i imao vlastite ideje o omotu.

Branko Gavrić je radio i kao grafički urednik magazina “Džuboks”, a potpisao je i brojne plakate za Omladinske radne akcije i filmove.

- Advertisement -

Prije samo petnaestak dana preminula je i Gavrićeva supruga Mirjana, koja mu je, kako je uvijek isticao, bila najveća ljubav i podrška.

- Advertisement -
Izvor:KLIX

PODJELI: