Nedjelja, 7 ožujka, 2021

Postoji devet vrsta inteligencije, koja je vaš glavni adut?

U Trendu

Bihać: Pored postojeće dvije, zaživjela i treća poslovna zona

Poslovne zone u Bihaću pokazale su se kao projekti koji najbrže i najkvalitetnije donose ekonomske benefite za ukupan lokalni razvoj.

Pojašnjenje s granice: Ovo su uvjeti ulaska u BiH

Napominjemo da državljani Bosne i Hercegovine nisu obvezni posjedovati nalaz PCR testa na virus SARS-COV-2.
- Advertisement -

Howard Gardner, profesor s Harvarda razvio je teoriju da svaki čovjek nema samo jednu vrstu inteligencije, već ih može imati više – čak devet.

Prema teoriji profesora s Harvarda, dr. Howarda Gardnera, ne može se samo na jedan način konstatirati je li netko pametan ili nije, već svaka osoba u sebi nosi niz različitih sposobnosti koje je Gardner svrstao u devet vrsta inteligencije.

Prema ovom profesoru, inteligencija nije fiksna, već se razvija, što je dobra vijest. Ipak, loša je stvar št ljudski mozak ima razvojne faze u kojim se određene vrste inteligencije lakše i brže razvijaju.

- Advertisement -

Portal care2 donosi svih devet vrsta inteligencije. Bitno je naglasiti da svaki pojedinac ima svaku od ovih devet vrsta inteligencije, no one su u nama različito zastupljene.

Lingvistička

Lingvističku inteligenciju karakterizira naglašeno zanimanje prema riječima i jeziku, pismeno i usmeno izražavanje, objašnjavanje ideja jezikom te razumijevanje povezanosti između komunikacije i namjere.

Logičko – matematička

- Advertisement -

Ova inteligencija obuhvaća otkrivanje obrazaca, znanstveno razmišljanje, analizu problema, izvođenje matematičkih operacija te razumijevanje odnosa između uzroka i posljedice.

Glazbena

Glazbena inteligenciju omogućuje bolje glazbene sposobnosti, svjesnost i uživanje u primjeni zvukova, prepoznavanje tonaliteta i ritmičkih obrazaca, kao i razumijevanje odnosa između zvuka i osjećaja.

Tjelesno – kinestetička

Ovu vrstu inteligencija karakterizira koordinacija tjelesnih pokreta, izražvanje sebe i svojih sposobnosti korištenjem tijela, fizička spretnost i okretnost, kao i lako učenje fizičkih vještina.

Prostorna

Prostorna inteligencija kod osobe primjećuje se kod učenja i razmišljanja u slikama, boljem pamćenju lica nego imena, slikovitoj mašti i eskpresiji, razumijevanja odnosa između slike i njenog značenja i između prostora i efekta.

Interpersonalna

- Advertisement -

Interpersonalna inteligencija omogućuje zapažanja osjećaja kod drugih ljudi, sposobnost da se uspostavi komunikacija s drugima, tumačenje ponašanja i komunikacije, razumijevanje odnosa između ljudi i stanja u kojima se nalaze.Intrapersonalna inteligencija očituje se u samosvjesnosti, samorazumijevanju, razumijevanju vlastitih potreba i mogućnosti te introspekciji.

Prirodna

Prirodna inteligencija kod osoba omogućuje da primjećuju prirodu gdje god se nalaze, pamte detalje mjesta na kojima su boravili, volje biljke i životinje te ih prepoznaju. Također brinu o okolišu, uživaju u pješačenju ili kampiranju, imaju sposobnost razumijevanja različitih situacija te se u njima dobro snalaze.

Duhovna

Duhovna inteligencija znači osjetljivost i zanimanje za dublja pitanja o ljudskoj egzistenciji, shvaćanju života i drugim, malo ‘težim’ pitanjima.

Podjeli s prijateljima
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

Ostavite komentar

- Advertisement -
Izvor:n1
Prethodni članakRolnice sa sirom
Sljedeći članakLijepo mišljenje o Allahu
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Dunja Mijatović: Provesti istragu o ponašanju policajaca nakon hapšenja novinarke

Ona je na zvaničnom Twitter nalogu objavila da najoštrije osuđuje nasilno hapšenje aktivistkinje za ljudska prava Nidžare Ahmetašević koje se desilo danas u Sarajevu.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

Ostavite komentar