Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Poruke i pouke – Abdussamed ef. Podojak: Značaj porodice u islamu

U Trendu

- Advertisement -

U 19. epizodi serijala Poruke i pouke, u okviru ramazanskog programa O kanala, gost je hafiz Abdussamed ef. Podojak, imam džemata Bačićko Polje – Stup. S njim smo razgovali o značaju porodice u islamu.

Allah dž. š. na nekoliko mjesta u Kur’anu govori o porodici i o značaju porodice, istakao je ef. Podojak na početku razgovora.

– Ustvari, govori nam da su to Njegovi ajeti i znakovi, kroz koje bismo mi trebali prepoznavati Allaha dž. š. Tako u suri u Er-rum kaže da je jedan od njegovih znakova na zemlji to što je stvorio nas i što od nas ostvara naše supružnike, i između nas, odnosno između supružnika daje i spušta svoju ljubav i samilost. Allah dž. š. kaže da su to ajeti i znakovi za one koji razmišljaju. Kroz sve to vidimo koliki je značaj porodice i u prethodnom vremenu, godini, vidjeli smo koliki je značaj porodice. Kada, možda nismo imali nikoga da pozovemo ili porazgovaramo, tu je bila naša porodica. Zbog toga Poslanik s.a.v.s kaže da je:”Da je najbolji onaj, koji je najbolji prema svojoj porodici”. To nam pokazuje iskren odnos prema porodici, a ustvari mi se možemo pretvarati pred drugim ljudima, pred našim poslovnim partnerima, pred kolegama, možemo i glumiti ono što nismo, ali prema našoj porodici koja nas najbolje zna i koju mi najbolje znamo, pokazujemo kakvi mi jesmo, objašnjava ef. Podojak.

- Advertisement -

Ono kakvi smo prema našoj porodici, je ustvari ono što mi i jesmo.

- Advertisement -

 
– Zbog toga Poslanik s.a.v.s i kaže da je najbolji insan, onaj koji je najbolji prema porodici. Kažemo da je porodica osnovna ćelija svakog zdravog društva. Dakle, ako je porodica zdrava, zdravo je i društvo. I sve što narušava porodicu, sve što je ugrožava, ustvari narušava i ugrožava zdravo društvo. U svemu tome vidimo značaj porodice u islamu i zbog toga Allah dž. š. i Poslanik s.a.v.s. potenciraju na tom odnosu prema – ukućanima, roditeljima, djeci, supružnicima. Vidimo da je to jedna bitna tema za nas danas, kada možemo kazati da je porodica narušena. Narušeno je to osnovno tkivo društva, a možemo vidjeti kolika je bitnost i važnost porodice, ističe.

Kakav ustvari treba biti pojedinac prema svojoj porodici, odnosno prema zajednici u kojoj živi?

– Allah dž.š. u Kur’anu doziva vjernika, i kad se Allah dž. š. obraća vjernicima, to je poziv pun ljubavi, pun samilosti. U suri Et-Tahrim u 28. džuzu časnog Kur’ana, Allah dž.š. kaže:”O vjernici čuvajte sebe. Čuvajte sebe i svoje i svoje porodice od vatre.” Allah dž.š. se ovdje ne obraća onima koji ne vjeruju, onima koji griješe, nego se obraća vjernicima – onima koji obavljaju namaz, koji poste, koji daju zekat, koji obavljaju sve vjerske dužnosti. Allah dž. š. se pozivom punim ljubavi obraća vjernicima i kaže im: “Čuvajte sebe i svoje porodice”. Vidimo kakav odnos treba da bude pojednica prema porodici. Svako od nas kao pojedinac, treba da čuva porodicu. Kako ćemo čuvati porodicu? Allah dž.š. s razlogom kaže:” Čuvajte sebe”, jer mi kada nešto radimo, naša djeca nas kopiraju, vide od nas i normalno da će to raditi. I ako mi ustvari ne čuvamo sebe na taj način, da čuvamo granice, koje je Allah dž.š. postavio, da čuvamo zajedništvo u društvo, sve ono što gradi jedno društvo, onda ne čuvamo ni porodicu, ako ne čuvamo na taj način i sebe, zbog toga je jako bitan taj odnos pojedinca prema porodici. Kako porodica treba da brine o pojedincu, da ga odgaja, isto tako pojedinac poslije treba da brine o porodici, odnosno da čuva tu porodicu, jer kako vidimo Allah dž.š. nas upozorava da čuvamo sebe i porodice, jer je to ustvari sunnet Allahovog Poslanika s.a.v.s. Kada je Poslaniku s.a.v.s. spuštena objava, jedna od prvih stvari, koja mu je bila naređena jeste da pozove svoju porodicu. Taj odnos pojedinca prma porodici, jeste ustvari odnos prema društvu. Kada brinemo o porodici, kada odgojimo svoje djece da pravilno postupa prema smeću, koje treba odložiti na pravo mjesto, ustvari brinemo o društvu i okolini. Zbog toga je jako bitan taj odnos pojedinca prema porodici, ali i obratno.

Odgoj djece je jako bitan u razvoju porodice.

- Advertisement -

– Kao što sam već rekao, djeca gledaju ono što mi radimo i taj odgoj koji ćemo im pružiti, koji dajemo djeci, ustvari je dugoročno ulaganje, ne samo u našu djecu, nego je to dugoročno ulaganje i u naše cjelokupno društvo, prosperitet cijele države, ali i islamskog Ummeta, odnosno zajednice svih muslimana na svijetu. Djeca najviše gledaju ono šta mi radimo. Ako mi svakodnevno provodimo vrijeme na telefonu, na društvenim mrežama, neminovno je da će to i djeca raditi. Ako mi vrijeme provodimo čitajući knjige, učeći Kur’an, kljanjajući i bilo šta drugo radeći, što je korisno i nama i zajednici, neminovno je da će kasnije dijete isto to raditi i ponavljati ono što mi radimo. Imamo taj problem da se roditelji žale da djeca previše gledaju crtane filmove, ali ustvari djeca kopiraju roditelje. Mi smo previše zaluđeni, previše smo sebe unijeli u društvene mreže i internet, pa je normalno da djeca to oponašaju, jer dijete ne zna bolje od onog što mu roditelj njegov pokaže i normalno da će dijete to kopirati. Zato je jako bitno da mi svojim primjerom pokažemo našoj djeci, šta je ustvari ispravno, jer možda u tom trenutku dijete to neće ponoviti. Ali ako nekoliko puta pred djetetom nešto fino uradimo, ako uradimo nešto što je korisno, kad-tad djetetu će doći u toku njegovog života, da treba raditi te korisne stvari, koje su mu njegovi roditelji usadili dok je još bio dijete, naveo je ef. Podojak.

 

Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

U narednim danima stiže preko 100.000 vakcina za Bosnu i Hercegovinu

Sutra će u BiH stići i 500 doza AstraZeneca vakcina za zaposlene u UN
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ostavite komentar