Sunday, January 17, 2021
Oglas

Poljoprivreda uspješno opstala u 2020. godini, šta nas čeka ove?

U Trendu

Oteli i silovali invalida u podrumu, dvojica zlostavljača umrla, trećem će se suđenje iz Orašja seli u Tuzlu

U potresnoj ispovijesti koju je supruga žrtve ranije dala navela je da njen suprug i dalje doživljava strahote, te da mu je život iz korjena poremećen.

Migranti u Velikoj Kladuši spasili ženu od utapanja

U naselju Polje, nadomak Velike Kladuše, grupa migranata je jučer u podnevnim satima izvukla jednu žensku osobu iz rijeke Kladušnice i tako su je spasili od utapanja.

Iako smo godinu za nama najviše upamtili po pandemiji korona virusa jer je izazvala brojne smetnje i zastoje u poljoprivrednoj proizvodnji, ipak evidentno je da su prošlogodišnji prinosi povrća i žitarica bili na zavidnom nivou, iako su domaći poljoprivrednici bili suočeni sa izazovima kod plasmana tih proizvoda, kao i niskim cijenama na tržištu.

Proljetna sjetva ipak je obavljena uspješno, uz podršku ministarstva poljoprivrede prilikom nabavke potrebnog repromaterijala. Godina 2020. ostala je upamćena i po interventnom otkupu stoke, kao i viškova povrća ali uprkos svemu, u agrarnom sektoru ostvarena je vrijednost od 2,6 milijardi KM, navodi RTRS.

Sjetva u doba koronavirusa: Ima li dosta sjemena, đubriva i drugog repromaterijala?

Većina proizvođača nije strahovala od virusa tako da su prošlog proljeća bile zasijane rekordne površine i zabilježeni dobri prinosi, kako ratarskih tako i povrtarskih vrsta. U skladu s tim, ukupna biljna i stočarska proizvodnja iznosila je 1,63 milijardi KM.

Viškovi poljoprivrednih proizvoda koji su se javili, stvoreni su prije svega zbog smanjenog obima posla u turizmu i ugostiteljstvu, pri tom su i cijene drastično opale što je dodatno opteretilo proizvođače povrća. U sličnoj situaciji našli su se i uzgajivači stoke pa je Vlada donijela odluku o interventnom otkupu svinja, junadi i povrća. U ove ove svrhe, iz Kompenzacionog fonda opredjeljeno je pet miliona KM.

Nivo ulaganja u poljoprivredu isti i ove godine ?

Kada je riječ o kapitalnim ulaganjima, izdvajanja u prošloj godini za te namjene iznosila su 10,5 mil. KM. Prema statističkim podacima, poljoprivredne mašine i opremu kupilo je 1.470 proizvođača uz podršku subvencija resornog ministarstva, u visini od 30 odsto ukupne investicije. Samo na taj način u polljoprivredu je investirano 49 miliona KM.

Otkupna vrijednost mlijeka u 2021. godini biće oko 126 miliona litara?

“Prilično smo iznenađeni jer smo mislili da će u kriznoj situaciji, kakva je bila prošle godine, biti smanjen obim subvencija. Ipak, zadovoljni smo investicijama i nastojaćemo zadržati taj nivo investiranja i potpora u domaću poljoprivredu”, naveo je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede RS.

Kada je riječ o jesenjoj sjetvi, pored redovnih subvencija, obezbijeđeno je i regresirano domaće sjeme jeftinije za 30 odsto od tržišne cijene.

Svi pomenuti benefiti uticali su da se lakše suočimo sa negativnim posljedicama u poljoprivrednoj proizvodnji, a koje je uzrokovala aktuelna pandemija virusa korona.

Oglas
Podjeli s prijateljima
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

Ostavite komentar

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Oštre reakcije iz svijeta: Navalni je politički zatvorenik, mora biti odmah oslobođen

Ruske vlasti saopćile su da je opozicionar Aleksej Navalni pritvoren zbog kršenja propisa uvjetne kazne, te da će ostati u pritvoru do sudskog ročišta.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  4
  Shares

Ostavite komentar