8.6 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Plavšić “ne priznaje” presudu: Mladić je štitio civile bez obzira na vjeru i naciju

POVEZANE VIJESTI

“Odzvonilo” nesavjesnim vozačima u BiH: Parlament sutra glasa o novim kaznama zbog opasne vožnje

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH je razmatranje inicijative Edite Đapo (SBB) za izmjenu Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH

Džaferović-Nderitu: Veliki problem negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca

Razgovarano je o pravosnažnoj presudi Haaškog tribunala Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene širom Bosne i Hercegovine.

Semir Efendić nezadovoljan odlukom Vlade FBiH o gradnji autoputa kroz grad

"Dok se svugdje u svijetu zaobilaznice prave oko gradova ovo je jedini slučaj gdje se želi autoput - brza cesta graditi kroz sam grad", rekao je on.

Eksperimentalni koncert u Sarajevu: Donosimo sva pravila i procedure

I glavni grad BiH, nakon 18 mjeseci, organizovat će eksperimentalni koncert pred 1.000 gledalaca.
- Advertisement -

Osuđeni ratni zločinac Biljana Plavšić komentirala je drugostepenu presudu Haškog tribunala kojom je ratni zločinac Ratko Mladić osuđen na doživotnu robiju, rekavši da on nema veze sa zločinom u Srebrenici.

Mladić je poručila da ga poštuje kao izuzetnog vojnika i profesionalca, ali i čovjeka jer je, kako kaže, “štitio civile bez obzira na njihovu vjeru i naciju”.

- Advertisement -

“Ratko Mladić nema veze sa onim što se desilo u Srebrenici. Nema veze sa genocidom. Genocid je ono što se desilo Srbima 1941. godine”, rekla je Plavšić.

Ona je dodala da ne poriče da se u Srebrenici desio zločin, ali da to nije bio genocid.

“Bio je rat u BiH. I zato, kada bi se sve vojskovođe svijeta okupile i tražile istinu u njegovom slučaju, oni bi profesionalno morali da ga zaštite. Osuđen je zato što je branio narod. Bio je vojnik, profesionalac. Bila sam na frontu, obilazila vojnike povrijeđene, osakaćene… Takvog borca nisam upoznala”, rekla je Plavšić.

Prema njenim riječima, general Mladić nije dijelio ljude na Hrvate, “muslimane”, Srbe, već su za njega ljudi bili ljudi.

- Advertisement -

Ona je posebno istakla da je Mladić izuzetno poštovao žene. “To je moje iskustvo. Cijenim ga između ostalog i zato kao čovjeka”, rekla je Plavšić.

Podsjećamo, žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je 8. juna doživotnu kaznu zločincu Mladiću po skoro svim tačkama optužnice, uključujući i onu za genocid u Srebrenici.

Također, Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je 7. aprila 2001. godine podigao optužnicu protiv Biljane Plavšić za zločine počinjene tokom agresije na BiH. Ona se 10. januara 2001. predala sudu u Hagu, a 2. oktobra 2002. godine izjasnila se krivom po jednoj tački optužnice – progon na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

- Advertisement -

Osuđena je na 11 godina zatvora, a 14. septembra 2009. godine odobreno joj je prijevremeno puštanje na slobodu.

- Advertisement -
Izvor:Klix

PODJELI: