Subota, 17 travnja, 2021

Pet zdravih namirnica koje ne treba jesti dok smo bolesni

U Trendu

- Advertisement -

Svi znamo koliko su zdravi špinat, orašasti plodovi, brokula, grah, no možda niste znali da ove namirnice pune blagotvornih vitamina i minerala i nisu dobrodošle u ishrani kad je tijelo oslabljeno i bori se, recimo, s virusom.

Kada nas uhvati viroza, svi prvo posežemo za laganom pilećom supom, puno čaja, đumbirom, propolisom i medom. No, trebamo li tanjir napuniti hranom koja nudi obilje vitamina i minerala, izbjegavati šećer i procesuiranu hranu?

Doktori upozoravaju na namirnice koje nam mogu štetiti i produžiti simptome bolesti kad je organizam oslabljen. Osim toga, ne reagiramo svi jednako na određenu namirnicu, pa je najvažnije slušati svoje tijelo i ako primijetimo da nam nešto ne odgovara, to trebamo eliminirati iz ishrane.

- Advertisement -

Špinat ne sadrži puno histamina, ali pomaže njegovo oslobađanje. Histamin, inače, pomaže tijelu da se riješi alergena. Ne podnosite li određenu hranu, histamin će vas “upozoriti” i potaknuti alergijsku reakciju. Ako smo intolerantni na histamin, može se pojaviti reakcija slična alergijskoj ili pak umor, nedostatak energije i glavobolja. U istu kategoriju namirnica koje oslobađaju histamin spadaju i jagode i paradajz, tako da ih je bolje izbjegavati dok smo bolesni.

Orašasti plodovi sadrže puno cinka i vitamina E koji pomažu tijelu u borbi protiv bolesti, no ako vas muči želudac ili temperatura, ne biste trebali jesti orahe, lješnjake, bademe i ostale grickalice iz porodice orašastih plodova. Razlog tome su masnoće koje tijelo teško vari, a zbog kojih bi se želudac mogao dodatno uznemiriti i tijelu oduzeti energiju koja mu je potrebna za borbu s bolesti.

- Advertisement -

Grah, kao ni integralne i mliječne proizvode ne treba jesti ako vas muči želudac. Šećeri iz graha mogu izazvati želučane tegobe poput proljeva, plinova i grčeva. Tijelo ne sintetizira dovoljno enzima koji smanjuju plinove, pa se šećeri ne vare u potpunosti. Bolji izbor za tijelo su zobena kaša, bijela riža i banane.

Sirovo povrće također nije dobro za ishranu tokom borbe s bolešću. Naime, osim što može opteretiti organizam varenjem vlakana, sirovo povrće se ne preporučuje ni kad vas boli grlo jer ga dodatno nadražuje. S toga ga treba izbjegavati dok se grlo ne smiri, baš kao i kisele citruse. Kod grlobolje se preporučuje jesti med jer spriječava kašalj, kao i jaja zbog cinka i vitamina D, koji jačaju imunitet.

Podijeli s prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite komentar

- Advertisement -
Izvor:Hayat.ba
- Advertisement -
- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Češka protjerala 18 ruskih diplomata

Da li će ruski odgovor na protjerivanje biti proporcionalan?
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podijeli s prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ostavite komentar