6.9 C
Cazin
Utorak, 15 lipnja, 2021

Pametni telefon može naštetiti koži i uzrokovati razne alergije

POVEZANE VIJESTI

Riješite se moljaca uz nekoliko jednostavnih trikova

Topla i vlažna mjesta nikad nisu dobar izbor za čuvanje hrane, a jedan od razloga je i taj što se na takvim mjestima zadržavaju moljci

Znaci da ste pretjerali s kafom

Neka istraživanja su pokazala i kako kofein može uništiti produktivnost

Ovih nekoliko suplemenata trebalo bi uzimati svaki dan

Ne morate nužno uzimati suplemente, ali oni mogu imati ključnu ulogu u proboljšanju prehrane i popunjavanju eventualnih nutritivnih nedostataka.
- Advertisement -

Pretjerana upotreba pametnih telefona šteti zdravlju, a posebno zdravlju naše kože. Kako je ekran mobitela pun bakterija, njegovim naslanjanjem na lice možete vrlo lako izazvati pojavu akni.

U pandemiji se povećala ovisnost o uređajima pa svakodnevno provodimo sate i sate ispred računala. Druga loša navika koju smo stekli u pandemiji je to što smo neprestano na telefonu – od trenutka kada se probudimo pa sve do prije spavanja. Telefon je postao naš saveznik u održavanju društvenog života.

- Advertisement -


 
Povećana izloženost može uzrokovati mnoštvo problema poput glavobolje, bolova u vratu, problema s vidom te kožne probleme poput akni, bora i ostalog.

Soumali Adhikary, kreatorica sadržaja za ljepotu i životni stil podijelila je neke uobičajene probleme s kožom koji su uzrokovani pretjeranom upotrebom pametnih telefona te savjete kako ih spriječiti.

Akne

Svaki centimetar vašeg telefona ima klice, što ga čini vjerovatno najprljavijom stvari s kojom ste neprestano u kontaktu. Svaki put kad nekoga nazovete, te klice se premjeste na vaše lice i mogu potaknuti izbijanje akni.

Rješenje: Očistite telefon svaki dan antibakterijskim maramicama i pobrinite se da ga očistite odmah nakon što mobitel dobijete nazad od druge osobe koja ga je koristila.

Alergije

- Advertisement -

Ako dobijete osip na bočnim stranama obraza, velika je vjerojatnost da imate alergijsku reakciju na telefon. Ne svi, ali većina telefona sadrži nikal i krom u svojim kućištima koji mogu uzrokovati alergijski kontaktni dermatitis.

Rješenje: Idealna metoda za rješavanje ovog problema je da stavite mobitel u plastično kućište ili ga možete pokriti zaštitnom folijom ili staklom.

Prerana pojava bora

- Advertisement -

Stalno gledanje i škiljenje u zaslon može potaknuti pojavu bora oko očiju i uzrokovati pogrbljeni vrat. Također, i između obrva se mogu pojaviti okomite bore.

Rješenje: Stručnjaci predlažu da telefon držite u razini očiju. Koristite kremu za oči s učinkom hlađenja, kao i kreme za učvršćivanje kože i stvaranje kolagena.

Svjetlo telefona

Plavo svjetlo telefona prodire dublje u kožu u usporedbi s UVA/UVB svjetlom. Drugim riječima, neprekidno korištenje telefona tokom tri sata može vašoj koži naštetiti jednako koliko i jedan sat izlaganja suncu bez zaštitne kreme.

Rješenje: Jednostavni trik za izbjegavanje pojave pigmentacije od plavog svjetla je promjena navike neprestanog korištenja mobitela. Prebacite mobitel na noćni način rada i smanjite svjetlinu telefona.

- Advertisement -
Izvor:24 SATA

PODJELI: