Sunday, January 17, 2021
Oglas

Otkupna vrijednost mlijeka u 2021. godini biće oko 126 miliona litara?

U Trendu

Oteli i silovali invalida u podrumu, dvojica zlostavljača umrla, trećem će se suđenje iz Orašja seli u Tuzlu

U potresnoj ispovijesti koju je supruga žrtve ranije dala navela je da njen suprug i dalje doživljava strahote, te da mu je život iz korjena poremećen.

Migranti u Velikoj Kladuši spasili ženu od utapanja

U naselju Polje, nadomak Velike Kladuše, grupa migranata je jučer u podnevnim satima izvukla jednu žensku osobu iz rijeke Kladušnice i tako su je spasili od utapanja.

U toku ove, 2021. godine, u poljoprivrednoj proizvodnji Republike Srpske moglo bi biti uloženo preko 200 miliona KM sredstava. Iz ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS navode da će ih nastojati usmjeriti pretežno u kapitalne investicije i da je agrarni budžet nepromjenjen u odnosu na prošlu godinu i iznosi 75 miliona KM.

Resorni ministar, Boris Pašalić, naveo je za Srnu, da će se ovim sredstvima finansirati poljoprivreda kroz grantove, podsticaje ili sufinansiranja. Takođe, napominje kako je za ovaj sektor predviđen i određeni broj međunarodnih projekata.

Ulaganja u proizvodnju mlijeka

“Na godišnjem nivou, za poljoprivredu je iz budžeta predviđeno oko 100 do 150 miliona KM. Tu se mogu spomenuti i sredstva Investiciono – razvojne banke, ali i ona kreditna tako da je to već više od 200 mil. KM”, pojašnjava Pašalić, dodajući kako uvijek postoje nastojanja da se poveća agrarni budžet, ali pri tom treba imati u vidu i postojeće okolnosti i u skladu s tim, planirati dalje aktivnosti po tom pitanju.

Kao jednu od potpora, iz Ministarstva navode ulaganja u proizvodnju mlijeka usljed značaja rasta otkupa ovog prehrambenog proizvoda, uz najavu otkupne vrijednosti u ovoj godini oko 126 miliona litara.

Međunarodni ugovori moraju se poštovati

Iako pogođena aktuelnom pandemijom, poljoprivreda u BiH u prošloj godini bila je uspješna jer su ostvarene značajne količine biljnih i stočarskih proizvoda.

Udruženje poljoprivrednika BiH traži hitnu zaštitu domaće proizvodnje
Prema riječima ministra, u prvi plan će se istaći domaći poljoprivrednik i naša poljoprivredna proizvodnja, kao i pronalaženje načina da im se pomogne jer nije realno uvoziti nešto što se i kod nas može proizvesti.

“RS nema nadležnosti oko pitanja spoljnotrgovinske razmjene, ali to ne znači da ne treba da budemo u toku šta se izvozi ili uvozi u našu zemlju. Aktivno učestvujemo u razgovorima sa nadležnim ministarstvom u Savjetu ministara i znam da kod njih postoji spremnost da se pomogne poljoprivredi, ali i da se moraju poštovati potpisani međunarodni ugovori”, ističe Pašalić.

Oglas

Takođe naglašava da je važnije postići kompromis u okviru Bosne i Hercegovine, konkretno kada je riječ o boljoj komunikaciji naših farmera i prehrambene industrije, zato što tu postoje brojna različita mišljenja i neslaganja. Ipak, jedno bez drugog ne funkcioniše i sve je dio jedne veće cjeline.

Podjeli s prijateljima
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

Ostavite komentar

- Advertisement -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

NAJNOVIJE VIJESTI

Oštre reakcije iz svijeta: Navalni je politički zatvorenik, mora biti odmah oslobođen

Ruske vlasti saopćile su da je opozicionar Aleksej Navalni pritvoren zbog kršenja propisa uvjetne kazne, te da će ostati u pritvoru do sudskog ročišta.
- Advertisement -

Povezane vijesti

- Advertisement -
Podjeli s prijateljima
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

Ostavite komentar